Östersund je, kot že nekaj sezon, prva postaja svetovnega pokala. Tokrat nekoliko drugače in bolj zgodaj kot ponavadi, saj so se prve pomerile mešane štafete. Prvo tekmo sezone je osvojila zelo natančna ruska štafeta, ki je na strelišču porabila le šest dodatnih nabojev. Drugo mesto je pripadlo Norvežanom, ki so sestavili štafeto iz dveh izkušenih in dveh mladih tekmovalcev, tretji pa so bili nekoliko presenetljivo Čehi.

V slovenskem taboru začetek Malijeve ni bil povsem v skladu s pričakovanji, saj je porabila dodatni naboj v položaju leže in kar tri v stoječem položaju, da je podrla vseh deset tarč.

Takšen strelski izkupiček je Slovenijo precej oddaljil od vodilnih, drugi slovenski tekmovalki Gregorinovi je predala šele kot 15. Slednji je uspelo nadoknaditi tri mesta in je prvi polovici moškega dela tekme, Slovenijo je zastopal Klemen Bauer, izročila štafeto na 12. mestu.

Čeprav je bil Bauer zelo hiter v smučini in imel najhitrejši čas svoje predaje, pa je bil nekoliko nenatančen na prvem streljanju, kjer je moral popravljati trikrat. Z enim dodatnim nabojem je pustil za seboj še stoječi postanek in zadnji slovenski biatlonec Jakov Fak je začel svoj prvi letošnji nastop kot deseti. Že do prvega postanka na strelišču je nadoknadil eno mesto, po streljanju je napredoval še za dve, nato pa po drugem obisku strelišča, kljub dvema popravkoma, zadržal šesto mesto pred Italijani.

"Na strelišču sem preveč časa izgubila s popravami. Leže mi ni uspelo zadnjega strela ustreliti v ritmu, zato tarča ni padla; v položaju stoje, kjer načeloma sploh nimam težav, pa mi je drsela podlaga na strelskem mestu in komajda sem se izvlekla brez kazenskega kroga," je svoj nastop ocenila Malijeva.

"Na progi sem lahko še hitrejši, zgrešeni streli stoje pa so tudi posledica večjega tveganja pri streljanju. Ni bilo česa izgubiti in želel sem še napredovati, takrat pa se naredijo tudi napake. Zame je najlepše začeti sezono z ekipno tekmo v ekipnem duhu, saj bomo že od srede spet tekmovali vsak zase," pa je uvodni nastop pospremil Fak.

Zadovoljen je bil tudi trener Uroš Velepec: "Pri dekletih je bilo streljanje nekoliko bolj rezervirano, zato pa sta fanta več tvegala in napravila tudi več napak. Dokazali smo, da tudi v novi sezoni lahko držimo priključek z najboljšimi. Dober štafetni nastop je prav gotovo tudi pokazatelj dobrega dela s celotno ekipo. Sicer pa je to šele začetek sezone in že v sredo ter četrtek se bodo lahko izkazali tudi posamezniki."

Sezona 2012/13 se bo po nekaj dneh premora nadaljevala na istem prizorišču, v sredo in četrtek se bodo tekmovalke in tekmovalci pomerili na najdaljših preizkušnjah na 15 in 20 kilometrov.