To je bila že 24. medalja 34-letnega Ilirijana, svetovnega rekorderja v tej disciplini, na evropskih prvenstvih v 25-metrskih bazenih, obenem pa je Mankoč takoj po nastopu še enkrat potrdil, da se se njegova kariera končuje in da je bil to njegov zadnji nastop na tovrstnih tekmovanjih. Obstaja le ena možnost, da bi kariero potegnil do konca naslednje sezone, saj namerava nastopiti le še prihodnje leto na svetovnem prvenstvu v Barceloni: "Če me bo potrebovala štafeta in če me bo selektor zaradi tega poklical v reprezentanco."

O srebru in dosežku pa je Mankoč dejal: "Presrečen sem, da mi je uspel ta rezultat. Pred prvenstvom sploh nisem mislil nastopiti in nisem pričakoval, da bom tako hiter. Z zadnjo dirko na EP v karieri sem več kot zadovoljen." Mankoč je sicer branil zlato z zadnje tekme v Szczecinu, a prvak Morozov je bil tokrat nepremagljiv: "Pred prvenstvom nisem vedel, kdo bo tukaj, a poznam ga. Je eden najboljših sprinterjev na svetu, kar je dokazoval že na študiju v ZDA. Kar plava, je res super, in že v jutranjem nastopu je dokazal, da ga ne bom mogel prehiteti. Jaz sem vesel drugega mesta."

Odlični tudi preostali slovenski plavalci

Odlično so se zadnji dan odrezali tudi drugi slovenski tekmovalci. Slovenske nastope je v nedeljo odprla 15-letna Nastja Govejšek, ki je prav za konec dokazala, da je zdržala naporno serijo nastopov. Jutranjemu mladinskemu rekordu na 50 prosto in osebnemu rekordu na 200 prosto je popoldan dodala še nov slovenski absolutni rekord na 50 prosto. Najboljša znamka v državi zdaj znaša 25,23 sekunde, kar je zadostovalo za 15. mesto v Evropi.

"Zelo sem zadovoljna, saj sem bila po vseh teh nastopih že tudi malo utrujena," je priznala Govejškova, ki si bo nastop v Chartresu zapomnila za večno, ne le zaradi serije osebnih rekordov, ampak tudi zaradi prve članske medalje, ki jo je osvojila v petek v družbi Anje Čarman, Petra Mankoča in Damirja Dugonjića. "Res odličen začetek sezone. Videlo se je, da smo v zadnjih treh mesecih delali odlično."

Le malenkost je za jutranjim državnim rekordom zaostal plavalec Ljubljane Nejc Zupan, ki je z 2:07,15 zasedel sedmo mesto na 200 prsno, že zjutraj pa je z 2:07,04 izboljšal slovenski rekord Matica Lipovža za 5,32 sekunde. Za njim je bila na vrsti plavalka kranjske Zvezde Tjaša Vozel, ki je na 100 prsno zasedla osmo mesto, še enkrat pa je odplavala nov slovenski rekord - 1:07,15 minute. Slovenske nastope je sklenila triglavanka Anja Čarman, ki je zasedla peto mesto na 200 hrbtno, z 2:06,11 pa dosegla najboljši izid zadnjih sezon.

Izpostaviti velja tudi nov evropski rekord Britanke Hannah Miley na 400 mešano - 4:23,47.