Grčijo je februarja pretresla novica, da so oboroženi roparji iz znanega muzeja v mestu, v katerem so leta 776 pred našim štetjem potekale prve olimpijske igre, odnesli 76 eksponatov neprecenljive vrednosti.

Rop je vzbudil vročo debato o varnosti v grških muzejih in še isti dan je sledil odstop ministra za kulturo Pavlosa Geroulanosa. Med drugim se je lahko roparjem v okradenem muzeju zoperstavila ena sama paznica, saj je zaradi varčevalnih ukrepov za kaj več zmanjkalo denarja.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, so policisti roparje izsledili, ko so ti skušali prodati zlat pečatni prstan. Eden od policistov se je predstavil kot zainteresirani kupec, predaji ukradenega prstana v hotelu v Patrasu pa so sledile aretacije.

Kot je še razkrila policija, so ostale dragocenosti našli v skladišču, le nekaj kilometrov oddaljenem od muzeja, iz katerega so bile ukradene. Omenjeni pečatni prstan iz 13. ali 14. stoletja pred našim štetjem so skušali roparji najprej prodati za 1,5 milijona evrov, na koncu pa so ceno spustili na 300.000 evrov.