Brajkovič, član kazahstanske Astane, je v letošnji sezoni zablestel na dirki po Franciji, ko je osvojil končno deveto mesto, na olimpijskih igrah v Londonu pa je na kronometru navdušil z desetim mestom. Ob tem je zmagal tudi na dirki po Sloveniji.

Klemenčičeva, ki je pred dnevi sporočila, da bo v prihodnji sezoni nastopala za kamniški Calcit, je na dirkah svetovnega pokala v olimpijskem krosu dvakrat prišla do petega mesta, v skupnem seštevku svetovnega pokala zasedla končno 15. mesto, na svetovnem prvenstvu v avstrijskem Saalfeldnu je bila deseta, ob tem pa je osvojila še naslov državne prvakinje.

Odbor za gorsko kolesarstvo je podelil nagradi za najboljša kolesarja minule sezone, to sta postala Klemenčičeva in Miha Halzer, svetovni podprvak v krosu na izpadanje. Priznanje za cestno kolesarstvo sta osvojila Brajkovič in Polona Batagelj, Adria Mobil pa za najboljšo ekipo.

Priznanja KZS za posebne dosežke so dobili Igor Kopše (rekreativno kolesarstvo), Jan Tratnik (evropski prvak v konkurenci mlajših članov), Miha Halzer (svetovni podprvak v eliminatorju) in Matej Mohorič (svetovni mladinski prvak). Ob 40-letnici delovanja je posebno priznanje prejel kolesarski klub Adria Mobil, za 112 let delovanja pa kolesarski klub Sloga 1902.

Brajkovič bo na Giru pomagal Nibaliju

Giuseppe Maqrtinelli, športni direktor kazahstanskega kolesarskega moštva Astana, za katero vozita tudi Jani Brajkovič in Borut Božič, je za cyclingnews.com izjavil, da bosta imela novinca v ekipi Italijan Vincenzo Nibali in Danec Jakob Fuglsang glavni vlogi na največjih dirkah sezone 2013, Giru in Touru.

Nibali bo kapetan ekipe za dirko po Italiji, Fuglsang pa bo "kapetanski trak" nosil na dirki po Franciji. Kot pravi Martinelli, še ni povsem jasno, na katerih dirkah bo nastopil Brajkovič, najboljši slovenski kolesar zadnjih let, ki je na letošnjem Touru zasedel deveto mesto. Italijan je potrdil le Brajkovičev nastop na Giru, na katerem bo pomagal Nibaliju.

"Jani bo imel tudi v naslednji sezoni veliko vlogo v naši ekipi. Zaenkrat se še dogovarjamo o njegovem razporedu dirk," Martinelli še ni pojasnil, na katerih dirkah bo Astana računala predvsem na Brajkoviča.