Študentje so danes med drugim znova izpostavili, da so se pristojbine na univerzah lani zvišale za kar 75 odstotkov. "Ne bomo dopustili, da se šolski sistem uniči," je poudaril predstavnik levega sindikata Cobas, ki je podprl današnje demonstracije učencev in študentov. Poleg Cobasa je proteste podprl tudi največji italijanski sindikat Cgil.

Kot so še izpostavljala študentska in dijaška združenja, je Italija med tistimi evropskimi državami, ki za izobraževanje namenijo najmanj sredstev. Italijanski učitelji so med najslabše plačanimi, investicije v stavbe izobraževalnih ustanov pa so že pred nekaj leti usahnile, tako da "vsaka druga šola ne odgovarja varnostnim standardom".

V prestolnici Rim se je danes zbralo nekaj tisoč protestnikov, po ocenah organizatorjev okoli 5000, poroča francoska tiskovna agencija AFP. O velikem številu protestnikov poročajo tudi iz drugih mest, med drugim iz Palerma in Neaplja.

V Rimu danes strogi varnostni ukrepi

V Rimu so sicer danes v veljavi strogi varnostni ukrepi, potem ko so mesto v podobnih protestih nedavno pretresli nasilni izgredi. Poleg tega so v italijanski prestolnici za danes napovedani shodi skrajno desnih skupin, ki nasprotujejo vladi Maria Montija, ter protestni shodi antifašistov.

Italijanski parlament trenutno obravnava sporno reformo, ki bi med drugim odprla vrata zasebnemu šolstvu ter zmanjšala pravice učiteljev, piše AFP. Poleg tega je poslanska zbornica v četrtek potrdila krizni proračun, ki vsebuje tudi nove boleče varčevalne reze na področju izobraževanja, in ga poslala naprej v odločanje senatu.