Zmage so se veselili Francozi, cilj so sicer kot drugi preplavali Italijani, ki pa so bili zaradi prehitre zadnje predaje diskvalificirani in brona so se na koncu veselili Norvežani.

Tekma je bila v primerjavi s predtekmovanjem, kjer je Slovenija zmagala in dosegla tudi do finala najboljši izid na svetu, še veliko bolj dramatična. V zgoščeni konkurenci Čarmanova kljub še enemu slovenskemu rekordu (27,19) na 50 hrbtno ni mogla konkurirati predvsem moškim tekmecem. Po boljši predaji in še boljšem dosežku od dopoldanskega, ki ga je dosegel Dugonjič, se je Sloveniji obetal dober izid, posebnost moško-ženske štafete pa ni razkrivala razpleta.

V enakem slogu sta nadaljevala Mankoč in Govejškova. Boljše predaje in hitrejši izidi so bili razlog, da je Slovenija na zadnji dolžini bazena celo vodila, od zadaj pa sta nevarno hiteli vrsti Francije in Italije. Obe sta Slovenijo prehiteli, a izkazalo se je, da so Italijani pri zadnji predaji »pogoljufali« za 12 stotink in bili zato diskvalificirani.

»Vedno sem bil za štafete in vedno sem v štafeti najbolje plaval. Že zjutraj sem plaval odlično, zdaj še boljše in srečen sem, da nam je uspelo. Če pogledamo kakovost na papirju, smo morda sodili v finale, a presegli smo sami sebe. Veseli me ta štafetni duh, tudi ta mešana štafeta, ki še nima zgodovine, a smo jo zdaj začeli,« je bil prvi komentar 34-letnega Mankoča, ki je osvojil že svojo 23. kolajno na tovrstnih tekmovanjih.

Rahlo oboleli Damir Dugonjić je bil že pred tem tudi na 100 prsno vse do zadnjih metrov na poti k novi medalji, slab zadnji obrat in popuščanje na zadnjih nekaj metrih pa sta ga vrgli na peto mesto. Z dosežkom 57,92 je za bronom, ki ga je osvojil Francoz Giacomo Dortona Perez, zaostal za pičlih 16 stotink sekunde. »Kolajno sem izgubil na zadnjih 25 metrih. Že na zadnjem obratu sem bil povsem 'kisel' in vedel, da to ni to. Izid pod 58 sekundami sicer ni slab, a ni to,« je neizpolnjena visoka pričakovanja potrdil 24-letni plavalec. sta