Za alpskimi smučarji je drugi dvotedenski premor v sezoni med tekmami svetovnega pokala. In hkrati zadnji, saj si bodo tekme odslej sledile vsak konec tedna, nekaj preizkušenj pa bo tudi ob delavnikih. Potem ko so pri moških orožja razkrita v obeh tehničnih disciplinah, bodo danes in jutri znana tudi v hitrih disciplinah, ko bosta v Lake Louise smuk (danes ob 19.30) in superveleslalom (jutri ob 19. uri). Ženske bodo imele tekmi v Aspnu znova v obeh tehničnih disciplinah (danes bo veleslalom – prva proga ob 18.15, druga tri ure kasneje, jutri pa slalom – prva proga ob 18. uri, druga ob 21.), kar je spodbudno predvsem za najboljšo slovensko alpsko smučarko Tino Maze. Črnjanka je namreč na uvodnih dveh preizkušnjah v Söldnu in Leviju pokazala najboljšo pripravljenost med vsemi. Od vodilne smučarke v skupnem seštevku svetovnega pokala in veleslalomski razvrstitvi gre po videnem in slišanem pričakovati, da bo z vrhunskimi uvrstitvami nadaljevala tudi v ZDA, kjer sicer še nikoli v karieri ni stala na zmagovalnem odru.

Na začetku ameriške turneje je ekipa Tine Maze naletela na težave, saj Američani Korošici niso pustili, da bi vadila smuk na Cooper Mountainu. Primanjkljaj vadbe v smuku se bo Tini Maze bolj poznal prihodnji konec tedna, ko bosta hitri preizkušnji v Lake Louise, a tako vodja ekipe Andrea Massi kot Tina Maze zagotavljata, da jima nešportna ameriška gesta ni vzela volje. Nasprotno, ekipi je dala še dodatno energijo, da se dokaže v najlepši luči in ZDA zapusti s svojimi najboljšimi uvrstitvami v karieri.

Čez lužo je bilo veliko govora tudi o Lindsey Vonn, ki je bila prejšnji teden zaradi črevesnih težav nekaj dni v bolnišnici. Informacije o zdravstvenem stanju branilke skupne zmage svetovnega pokala, ki mimogrede v novi sezoni še ni osvojila niti točke, so skope. Kako je pripravljena, koliko energije je izgubila in še kaj, bodo pokazale prihajajoče tekme.

Tina Maze je imela na treningu v tehničnih disciplinah časovno primerjavo s francosko reprezentanco, z Avstrijkami se je primerjala v superveleslalomu.

»Kot veste, mi primerjave na treningu ne pomenijo veliko, a lahko rečem, da so bili Tinini doseženi časi dobri. Je hitra, tu ni dvoma. Toda treningi so le sredstvo za doseganje ciljev, ti pa so tekme,« pojasnjuje Andrea Massi ter nadaljuje: »Nikoli ne govorim o drugih, dokler nimam vseh podatkov o njihovi pripravljenosti. Lindsey sem videl enkrat na treningu, smo se normalno pozdravili. Upam, da te tekmovalke ne špekulirajo z zdravjem. Bolj me zanima naša ekipa. V Aspnu si obetamo boljši točkovni izkupiček kot lani. Prepričan sem, da zna Tina bolje smučati na ameriškem snegu, kot so v preteklosti kazali njeni rezultati. Veseli me, da je Tinin material dober. Zavedamo se, da je konkurenca zelo hitra, a se ne bojimo izziva. Edini naš problem v ZDA je bil, da nismo mogli uporabljati hitrih smuči zaradi znane afere. Takšne zadeve mi sicer dajejo dodatno motivacijo, saj tekmeci navzven kažejo, da se nas bojijo. A mislim, da smo smuk dovolj trenirali v Južni Ameriki, tako da imamo informacije. Verjetno prihodnji teden ne bomo takoj hitri že na prvem treningu v Lake Louise, a sem prepričam, da bo Andrea Vianello naredil svoje delo tako, kot je treba in od njega pričakujemo. Vsekakor bi bili bolj zadovoljni še kakšnim treningom hitrih disciplin, ki nam je bil onemogočen, a sem prepričan, da je Tina dovolj močna, da premaga tudi te težave.«

»Občutki so dobri. Želim in veselim se tekem. Raje vidim, da se stvari odvijajo na tekmah kot treningih, ki smo jih sicer opravili dobro. Upam, da se bom smučala podobno kot na treningih. Velikih minusov, ker nismo dobili treninga smuka, ne bo. Važno je, da smo opravili dober tehnični trening, saj sta navsezadnje ta konec tedna na sporedu slalom in veleslalom. Po teh tekmah se bom bolj ozrla proti hitrim disciplinam,« sporoča Tina Maze ter odločno dodaja: »Doslej se v ZDA sicer še nisem uvrstila na zmagovalne stopničke, a to ne pomeni, da sem smučala slabo. Počutim se dobro in ne vidim nobene težave, da ne bi letos naredila koraka naprej. Na progo se bom pognala z majico vodilne v veleslalomskem seštevku. To je vedno poseben občutek. Nanj sem pripravljena, saj sem si vodilno mesto priborila. Ponosno bom nosila rdečo številko in se bom borila, da jo bom tudi ohranila.«

Na današnjem veleslalomu bodo izmed Slovenk na startu Tina Maze, Ana Drev, Maruša Ferk, Ilka Štuhec in Katarina Lavtar, na slalomu pa bo Tini Maze in Maruši Ferk delala družbo Ana Drev, ki je dobila interne slovenske kvalifikacije.