Objavljamo pismo Spomenke Hribar, ki ga je ta 26. aprila 2011 po elektronski pošti poslala Borutu Pahorju, tedaj predsedniku vlade.

Dragi Borut,

ni prav, da se ljudje razidejo, če ne mislijo več enako! Žal se to dogaja; potem ko si uvidel mojo kritičnost do Tvojega načina vladanja, me nisi več poklical. Kakor koli zdaj je situacija tako zagatna, da Ti moram pisati! Čutim se soodgovorno in predvsem zaskrbljeno ob tem, kakor nam je in kakor nam kaže za prihodnje. Kot vedno bom tudi tokrat brez dlake na jeziku, pa vendar verjemi, da želim dobro Tebi, predvsem pa mi gre za možnost razrešitve današnje vladne in politične krize v naši državi.

Žal smo zavozili! Najbolj v času Tvojega mandata!

Če hočemo razrešitev političnega vozla, menim, da bi moralo priti do naslednjega:

1. Parlamentu moraš ponuditi odstop oziroma »sveto« obljubiti, da boš brezpogojno odstopil kot premier takoj po referendumu;

2. torej odstopil ne glede na izid referenduma! Tudi če bo pokojninska reforma dobljena! Kajti če tega ne boš obljubil in potem seveda dejansko storil, bo šla tudi pokojninska reforma v franže! (Volilce velja pridobiti ZA tudi z obljubo, da bo po njenem izglasovanju na referendumu mogoče koncipirati zakon o popravi pokojninskega zakona da bi le bila sprejeta kot začetek, kot model drugega zdaj ni več mogoče narediti oziroma pridobiti ljudi!)

3. Zakaj moraš odstopiti? Zato, ker ne vodiš vlade in tudi ona ne vodi Tebe, ker koalicija sploh ne deluje! Preprosto vas ni mogoče več prenašati, ko se prepirate;

4. in še tudi zato, ker s(m)o se Te ljudje naveličali gledati na TV ekranih (nisi poslušal, ko sem Ti svetovala, da se manjkrat pojavljaj na tiskovkah, saj imaš piarovce! In ker tega nisi verjel, se zdaj vse slabo lepi direktno na Tvoje ime! Žal!). Ni mogoče več poslušati Tvojega zaklinjanja, kako je vse dobro in kako vladne krize ni... Ne hodiš več po tleh, po naših tleh, ki so prepredena s problemi, težavami in prenašanjem vaših malicioznih prepirov!

5. V času do referenduma (poleg kampanje za reformo, jasno) iščite znotraj leve sredine primernega kandidata/kandidatko, nov obraz, strokovno podkovano osebo in seveda brez moralnega ali političnega madeža. So še tudi taki!

6. Pozicija bi morala strniti svoje vrste in predlaganega mandatarja/mandatarko izvoliti, da bi vodil(a) vlado do rednih volitev (tak je bil primer z izvolitvijo dr. Janeza Drnovška l. 1992, ko smo celo preobrnili politični predznak vlade: Demos – desni, Drnovškova koalicija – levosredinska, mešana!);

7. ta vlada bi po mojem mnenju lahko zdržala do rednih volitev! Izredne volitve ne pridejo v poštev!

Tako bi izgubili najmanj časa in energije! Borut, če Ti je kaj do tega, da se levica ne bo sesula do čistega dna, odstopi! Socialne demokrate si s svojo karizmo naredil, ne jih zdaj sesuti! Tako globoko na dnu, kot je stranka sedaj, še ni bila! Odstopi v korist vsaj načelno možnega primernega uravnoteženja med levico in desnico! Do rednih volitev tako in tako ne moreš, ne boš zdržal (ali naj se res usuje množica na ulice?!), torej se umakni in daj s tem vsaj malo možnosti, da Janša na volitvah ne bo preveč ali pa morda sploh ne bi zmagal! Kajti če bo, smo za dolgo usojeni na desni fundamentalizem, ob tem pač, kakor namerava spremeniti Ustavo in kdo ve katere zakone še za svojo dolgotrajno oblast! Madžarska paradigma!

Borut, tega si nismo zaslužili!

Nisi sam za vse kriv; znašel si se v izrednem kriznem obdobju, opozicijo imaš grozno, si pa tudi osebno odgovoren za averzijo ljudstva do oblasti, kakršna je danes. Vzemi to v zakup in (še) z dostojanstvom ponudi odstop in se umakni med poslance!

Vem, da sem Ti to naravnost, grobo povedala, pa vseeno res z dobro mislijo zate, še posebej pa za družbo v celoti. Kajti če boš prisiljen oditi (in to boš prej ali slej), bo to lahko izgledalo zelo grdo. Zato je moje opozorilo dobronamerno, verjemi!

Sama sem podala predlog nove mandatarke, dr. Maje Makovec Brenčič; s prvim predlogom za novega mandatarja je ta cigu-migu kaj bi in česa ne bi presekan: zdaj iščemo mandatarja. Moj predlog je resen: Makovčeva je osebno in politično zrela oseba, politično in moralno neomadeževana, je nov obraz in je tudi strokovno podkovana. Če pa sami najdete primernejšo osebo, prav toda naj ne bo kakšen poznan, iz naftalina potegnjen obraz!

Dragi Borut, nikoli, ampak nikoli nisem mislila, da Ti bom kdaj morala napisati takšno pismo! Obžalujem, da je prišlo tako daleč!

Pozdravljen!

Spomenka

Naslov je uredniški, poudarki v besedilu so avtoričini in ustrezajo opremi v originalnem besedilu.