''Sedaj ko je sklep o nakupu 56 odstotkov delnic Hranilnice in posojilnice Vipava potrdil tudi vipavski občinski svet, ni več ovir za izpeljavo prodaje. Zavezujočo ponudbo smo sprejeli kot dokončno, s plačilom kupnine v predvidenem roku pa bomo končali zgodbo,“ je danes povedal Boris Bajc, direktor Kmetijske zadruge Vipava, ki je še dodal, da je prodajo deleža občini Vipava (zastopala je tudi občini Ajdovščina in Renče – Vogrsko ter male delničarje) podprl tudi upravni odbor kmetijske zadruge.

Župan vipavske občine Ivan Princes je bil tudi po sinočnji seji občinskega sveta nezaupljiv do vodstva kmetijske zadruge: ''Še vedno nismo prejeli povabila za podpis pogodbe. Ne vidim razlogov za takšno zavlačevanje. Mislim, da je interesu vseh, da se posel čim prej sklene.“ Po besedah župana Princesa je občina Vipava v proračunu zagotovila 1.600.300 evrov za odkup 301.883 delnic HRVG. V skladu z pogodbo bodo obdržali orientacijski delež v višini 250.000 evrov, ostale deleže pa prodali. Interes za odkup so poleg članov konzorcija izrazili tudi občini Kanal ob Soči in Izola ter nekaj gospodarstvenikov.

Neuradno smo izvedeli, da naj bi svoj 10 odstotni delež v vipavski hranilnici odprodala tudi Zadružna kraška banka, ki je od prvotnega zanimanja za odkup odstopila domnevno zaradi strupenega ozračja v Vipavski dolini. Verjetno bo nekaj manj kot pet odstotni delež v Hranilnici in posojilnici Vipava, ki posluje z dobičkom, prodala tudi finančna družba KB 1909 z Gorice in Zadružna banka Doberdob – Sovodnje.