Kot so zapisali, njihovo mnenje minister spoštuje, ne glede na to, "da se je v medijih pojavila informacija, da so pooblaščenci sindikata k podpisu poleg svojih članov pozivali tudi sorodnike, prijatelje in znance, pa tudi, da je Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) svoj predlog utemeljil z zavajajočimi in deloma neresničnimi trditvami".

Sviz zbral 16.183 podpisov podpore za odstop Turka

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je zbral 16.183 podpisov podpore pozivu glavnega odbora k odstopu ministra za izobraževanje Žige Turka, je na novinarski konferenci dejal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj. Opozoril je na strah in pritiske s strani oblasti in političnih strank, ki so spremljali podpisovanje.

Kot je dejal Štrukelj, ga je zelo presenetilo to, da so imeli težave pri prepričevanju ljudi, da je podpis podpore njihova ustavna pravica in da se jim ni treba bati za delovno mesto. Zbrani podpisi so shranjeni v sefu in jih ne bodo nosili na ministrstvo, je zagotovil Štrukelj. Minister Turk pa naj se zamisli, ali bo še naprej opravljal delo ministra in podpise ignoriral, je poudaril.

MIZKŠ standarde spreminja mimo sindikatov

Ob tem je glavni tajnik Sviza komentiral tudi spremembe zakonodaje na področju vrtcev in osnovnih šol, ki jih je ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) danes objavilo na svoji spletni strani in posredovalo ministrstvu za pravosodje in javno upravo. Štrukelj je prepričan, da MIZKŠ spreminja standarde mimo sindikatov, s čimer krši stavkovni dogovor, zato bodo take namere v sindikatu "preprečili z vsemi sredstvi".

"Z nami se o tem ni nihče posvetoval, čeprav smo pisno posredovali ministrstvu pripravljenost, da se o spremembah na področju vzgoje in izobraževanja usklajujemo v okviru socialnega sporazuma," je poudaril Štrukelj in dodal, da bi ministrstvo v vrtcih med drugim povečalo delovno obveznost vzgojiteljev in pomočnikov ter število otrok v oddelkih.

MIZKŠ je namreč danes ministrstvu za pravosodje in javno upravo že posredovalo predlog besedila, ki se umesti v zakon o uravnoteženju javnih financ za občine. Besedilo vsebuje predlog spremembe nekaterih določil zakona o vrtcih in zakona o osnovnih šolah.