V razpravi so sodelovali Tanja Fajon, evropska poslanka; Nataša Pirc Musar, informacijska pooblaščenka; Primož Bratanič, slo – tech.com; Simon Delakorda, Inštitut za elektronsko participacijo; Blaž Golob, Center za razvoj e-upravljanja; Nikolaj Jeffs, Univerza na Primorskem. Razpravo bo vodil Filip Dobranić, Hekovnik&ZIP, potekala pa bo v angleškem jeziku.

Muserjeva je uvodne besede namenila svoji funkciji informacijske pooblaščenke in povezavi s spletom. „Splet je na nek način s pravnega vidika podoben odprtemu morju. Ne pripada nikomur in je hkrati od vseh,“ je poudarila. Na spletu se dogaja veliko slabih stvari. Bodoče razprave o sankcioniranju tega pa so še kako pomembne, je nadaljevala.

Za Musarjevo je regulacija interneta napačno zasnovana. Mnogi denimo tarnajo nad spletnim piratstvom in kako jih ta odnaša dobičke. Vendar Musarjeva poudarja, da bi za to morali ponuditi nove načine potrošnje, ne pa v vse povprek omejevati splet.

Vsi udeleženci so poudarili, da so razprave o priložnostih spleta stalnica mednarodnih razprav. Bistvo spleta pa naj bi bilo prizadevanje razvoj in za bolj pravičen svet.

Udeleženci so med drugim izpostavili še njihove največji junake in škodljivce spleta. Za Muserjevo sta največja junaka in škodljivca Facebook in Google, saj sta tesen del naših življenj, hkrati pa zaradi svojih storitev omogočata kršitve človekovih pravic. Drugi so izpostavili še denimo Wikipedio in Wikileaks, ipd

Govora je bilo tudi o zasebnosti na spletu. Facebook je „tretja največja država na svetu“. Vsak dan je nanj naloženih več milijonov fotografij. Facebook pa je lastnik vseh vsebin, ki so naložene nanj – to je navedeno v pogojih poslovanja, ki so sicer daljša od ameriške ustave.

Pri zasebnosti je tako potrebna določena mera previdnosti. Nihče ne more odgovarjati za neumnost in naivnost uporabnikov.

Osebni podatki pa so danes praktično valuta. Zanje ali z njimi poslujemo.

Kot so nekateri izpostavili je splet tudi eden največjih konsenzov na svetu. Vsi se namreč strinjamo (ali vsaj večina), da mora obstajati takšen, kakršen je.