Špancu je uspelo na prejšnji dirki v ZDA preprečiti predčasno slavje nemškega zvezdnika. Vettel je bil takrat drugi, Alonso pa tik za njim, tako da je ohranil možnosti za zmago v skupnem seštevku. A boljše karte ima vsekakor Nemec. Pred odločilno dirko ima 13 točk prednosti (273-260). Za naslov, zanj bi bil tretji zaporedni po letih 2010 in 2011 (Alonso bi se na vrh vrnil po večletnem premoru, saj je bil najboljši v letih 2005 in 2006), potrebuje le četrto mesto.

Vettel bo imel v mislih četrto mesto, Alonso pa zmago

Za Vettla je račun na dirkališču v Sao Paulu povsem enostaven: če se bo uvrstil na eno od prvih štirih mest, bo prvak. Tudi če bo le četrti, in bo zmagal Alonso, saj bo v tem primeru dobil 12 točk, skupno pa bosta nato tekmeca izenačena, a bi v tem primeru odločalo večje število zmag (5-4). Če bo Vettel peti, šesti ali sedmi, za njegov naslov Španec ne sme zmagati, če pa bo osmi ali deveti, mora biti Alonso le tretji ali slabši. Lahko pa konča tudi na desetem mestu ali brez točk, če bo njegov izzivalec ostal brez stopničk.

Z Alonsovega zornega kota je stvar precej težja. Prvak bo le, če bo zmagal in bo Vettel peti ali slabši; če bo sam drugi, Nemec ne sme priti višje kot do osmega mesta, če pa bo tretji, je lahko Vettel zgolj deseti.

Vettel ne bo vozil obrambno

A ne glede na to, da mu teoretično ne bo treba napadati, Vettel ne namerava spreminjati svojega sloga vožnje. "Seveda se zavedam, da sem v boljšem položaju. A to ne pomeni, da bom vozil obrambno. Sama po sebi ni ta dirka nič posebnega. Odvoziti moraš pač po najboljših močeh, če začneš preračunavati, se lahko hitro zaplete," skuša ostati miren 25-letni nemški dirkaški zvezdnik, ki bi bil ob morebitnem tretjem naslovu najmlajši trikratni prvak v zgodovini formule 1.

Trikrat zapored sta doslej slavila le legendarna Juan Manuel Fangio in Michael Schumacher, za katerega bo Brazilija tudi zadnja dirka v karieri. "Dirkališče mi ustreza. Ko bom na startu, bom skušal to upoštevati. Vse oči bodo uprte v nas. A mislim, da bom zdržal pritisk," je pred dirko razmišljal Vettel.

Dvoboj med Vettlom in Alonsom je tudi dvoboj verjetno najboljših dirkačev zadnjih let. Mladi Nemec se je po učnih letih pri Toru Rossu v Red Bullu hitro povzpel do statusa prvega voznika, veliko dela z mehaniki in pomaga razvijati dirkalnik. Zna voziti taktično, a je tudi nepredvidljiv, saj ga lahko čustva zanesejo in ga morajo preko radijske zveze iz boksov miriti, naj se osredotočiti na točke in ne na najboljše čase krogov. Španec pa je absolutni vladar pri Ferrariju, je odličen strateg in taktik in ne tvega po nepotrebnem. Na njegovi strani pa so tudi izkušnje. Pri 31 letih je v formuli 1 preživel skoraj dvakrat več časa kot njegov tekmec in ima za sabo tudi dvakrat več dirk.

Alonso se z matematiko še ne ukvarja

Španski dirkač se bo skušal tako kot njegov nasprotnik v Red Bullu prepričati, da je dirka v Sao Paulu le ena od 20 v koledarju. "Seveda bi bilo odlično, če bi končal na stopničkah. A do ciljne črte se nočem obremenjevati z matematiko in preračunavanjem, kje je Sebastian in koliko točk je dobil. Najprej moram priti na vrh, potem pa bom pogledal, kje je Red Bull," skuša ostati stvaren Alonso. Zaveda pa se, da bo lahko bolj sproščen, saj ničesar ne brani, lahko le napada: "Nič ne moremo izgubiti, ker nimamo ničesar v rokah. Tako da gremo lahko le na dirko in damo vse do sebe. Če ne bo uspelo, pa bom Vettlu stisnil roko in mu čestital," je dejal španski dirkač.

Alonso je v letih 2005 in 2006, ko je postal prvak, zmagal v Braziliji, ki je bila takrat zadnja dirka prvenstva. Leta 2010 pa je v obdobju s Vettlom že odpovedal v zadnjem dejanju: zapravil je skupno vodstvo in naslov prepustil tekmecu.

V senci dvoboja za prvaka odhod Hamiltona iz McLarna in upokojitev Schumacherja

V senci dvoboja za naslov prvaka bosta še dva mejnika. Nekdanji svetovni prvak Lewis Hamilton bo vozil zadnjo dirko za McLaren, saj odhaja k Mercedesu. Schumacher pa bo za slednjega prav tako odpeljal zadnjo dirko, ki bo obenem tudi zadnja v njegovi bogati karieri. To je sedemkratni svetovni prvak prvič končal že pred šestimi leti, pa si nato premislil in se vrnil, a zadnje tri sezone pri Mercedesu so bile le bleda senca uspehov prvih 15 sezon v elitnem tekmovanju.

"Skušal bom samo uživati. Če pa bo uspeh, pa toliko bolje. Tokrat sem daleč od boja za naslov, tako da bom lahko po tej plati povsem sproščen," je realen Schumi. Ne glede na to, kdo bo v nedeljo zvečer postal prvak, bo poslavljajoči se 43-letni Schumacher še vedno ostal prvi v večini statistik formule ena. Ima sedem naslovov prvaka, največ posamičnih zmag (91), največ najboljših startnih položajev (68), največ najhitrejših krogov (77) in tudi največ stopničk (155). V Braziliji se bo končala njegova 19. sezona v formuli ena, na kateri bo nastopil na 308 dirkah.