Mariborski župan Franc Kangler ni več član SLS. Ker ni upošteval njihovega poziva k izstopu iz stranke, ga je vodstvo včeraj zvečer izključilo iz svojih vrst. Razlog tiči v zadnjih dogodkih v mariborski občini in v Kanglerjevem ravnanju, ki po mnenju SLS izraža nespoštovanje do institucij pravne države in s tem stranki povzroča politično škodo. SLS dopušča možnost, da bi Kangler v prihodnosti nadaljeval svoje delo v stranki, če bi v zvezi z nepravilnostmi, ki mu jih očitajo pristojni organi, pred ustreznimi institucijami dokazal svojo nedolžnost.

Kanglerju pa se niso odrekli le v matični stranki, ampak tudi v SDS, partnerici mestne koalicije. Še pred dnevi je mestni odbor SDS izražal vso podporo županu in njegovim proslulim projektom, začenši z javno-zasebnim partnerstvom s podjetjem Iskra Sistemi. Deset elektorjev iz vrst SDS je, sodeč po izidu glasovanja, tudi zvesto dalo svoj glas Kanglerju za državnega svetnika. Dogajanje pred Rotovžem, ko je več kot tisočglava množica odločno zahtevala Kanglerjev odstop, pa je silovito pretresla razmerja v mariborskem političnem prostoru. Včeraj je sledilo nedvoumno sporočilo iz mestnega odbora SDS: Kangler je izgubil njihovo zaupanje, zato bodo 20. decembra na volilni konferenci predstavili »alternativo politiki župana«.

Odločitev SDS je presenetljiva, saj so njeni svetniki dosledno podpirali Kanglerjeve projekte, tudi javno-zasebno partnerstvo, na podlagi katerega je Maribor pridobil razvpiti radarski nadzor. Zdaj se stranka skuša politično ograditi od tega spornega 30-milijonskega posla, ki je že pod drobnogledom protikorupcijske komisije. Iz SDS so sporočili, da bo moral župan prevzeti celotno odgovornost za izpeljavo in zakonitost postopkov v zvezi s tem projektom, saj ga je mestni svet izrecno pooblastil za to nalogo.

V SDS so prepričani, da župan ni izpolnil njihovih pričakovanj pri udejanjanju mestnih investicijskih projektov. Zanje bi morala občina nameniti najeto bančno posojilo, dejansko pa naj bi sposojenih 10 milijonov evrov porabila za tekoče poslovanje. »Tukaj župan ni izpolnil naših pričakovanj,« so sporočili. SDS zdaj zahteva izredni sklic mestne koalicije, kjer bodo oblikovali stališča glede morebitnega izstopa iz nje. Stranka je tudi podprla miroljubno protestiranje zoper Kanglerja, saj »razumejo stisko občanov«.

»Včerajšnji rezultat volitev kaže, da sem dobil veliko podporo, dobivam jo tudi na druge načine,« je včeraj zatrdil župan in napovedal, da ne bo odstopil. Veliko vznemirjenja pa je povzročil nasilni razplet protesta na Rotovškem trgu. Iz posnetkov dogajanja pred mestno hišo je bilo jasno razvidno, da so spremljevalci svetnika županove liste Tomaža Barade, nekdanjega svetovnega prvaka v taekwondoju, povzročili zaostritev razmer. Policija je kmalu zatem nasilno razgnala vse protestnike ter tako omogočila županu, da je lahko varno zapustil Rotovž.

Kangler je odločno zanikal, da bili Baradovi mišičnjaki njegovi varnostniki. »Poklical me je. Povedal sem mu, da sem v Rotovžu in da ne morem ven. To je vse.« Barada je medijem sporočil nekoliko drugačno zgodbo, in sicer naj bi se odzval na županovo SMS-sporočilo, v katerem mu je sporočil, da ne more iz mestne hiše. Barada je zatrdil, da se nihče v njegovi skupini, v kateri je bil tudi Daniel Marhold, večkratni svetovni in evropski prvak v borilnih veščinah, ni obnašal nasilno.