V slovenski reprezentanci je po šest skakalcev (Robert Kranjec, Jurij Tepeš, Peter Prevc, Matjaž Pungertar, Jaka Hvala in Jernej Damjan) in skakalk (Katja Požun, Maja Vtič, Špela Rogelj, Urša Bogataj, Eva Logar in Anja Tepeš). Glede na dosežke na poletnih tekmah za veliko nagrado ima najboljšo popotnico za zimo 23-letni Ljubljančan Jurij Tepeš, ki je bil v skupnem seštevku poletne serije drugi.

»Glede na to, kako sem skakal na prvem treningu na snegu, o stopničkah ali celo zmagi v svetovnem pokalu sploh ne razmišljam. Težave na treningu v Ramssauu so me povsem iztirile, zato sem šel skakat nazaj na plastiko v Kranj, da sploh vidim, če še znam. Vse je spet tako, kot mora biti, sicer bi dva tedna le razmišljal, kaj je bilo narobe. Zdaj sem vsaj malce pomirjen pred prvimi tekmami. Glavni cilj pozimi bo stalno uvrščanje med dobitnike točk svetovnega pokala, da ne bo takšnih nihanj, kot so bila v lanski zimi. Če bo kaj več, bo toliko bolje,« je poudaril Jurij Tepeš, ki je na vprašanje, v čem je skrivnost uspehov v poletni sezoni, odvrnil: »Že od prvega dne je šlo po željah in načrtih. Ker nisem imel nobenih težav, sem le skakal in užival. Kar koli sem naredil, se je izšlo v rezultatski uspeh. To je tisto, kar išče in si želi vsak skakalec.«

Za razliko od večine tekmovalcev, ki so imeli velike težave s prilagajanjem na ožje kombinezone, ni imel nobenih problemov. Že od prvega skoka je začutil nov dres. »To je morda tisto, kar mi je dalo prednost pred tekmeci. Samozavest je rasla, vse je bilo lahko. V pol leta so se vsi privadili na nove kombinezone, torej ne bom več v prednosti, zato so tudi cilji nižji kot poleti.«

Tepeš je specialist za smučarske polete: »Upam, da bo tako ostalo tudi naprej. Ker je več tekem na manjših skakalnicah, se ne bom mogel osredotočiti le na polete. Na vsaki skakalnici je treba osvajati točke, ker je nato lažje. Ob stabilni formi si tudi po slabi tekmi že na naslednjih spet med najboljšimi,« je realen Tepeš.

Ker že tri leta trenira pod vodstvom trenerja Janusa in napreduje postopoma, pred letošnjo sezono ni spreminjal ničesar. »Z opremo je vse v najlepšem redu, sem zdrav, telesna teža je idealna. Le skoki morajo biti tehnično popolni, pa bo vse v najlepšem redu. Če bodo občutki takšni kot poleti, ni razlogov za skrb in paniko,« je dodal Tepeš, ki je lani v Lillehammerju na srednji skakalnici obtičal v kvalifikacijah, na veliki pa je po vodstvu po prvi seriji z devetim mestom dosegel do tedaj najboljšo uvrstitev kariere na tekmah pozimi.