O sproženju postopkov v Sloveniji

Vse, kar vemo, smo izvedeli iz medijev. Doslej je bila to povsem norveška zadeva. Gre za deželo, kjer velja ničelna toleranca do dopinga. Smo pa zdaj vzpostavili stik z Norveško protidopinško organizacijo, kar je sestavni del naših pravil delovanja. Ukrepamo lahko le na podlagi informacij.

O stikih z Atletsko zvezo Slovenije

V torek smo se srečali na posvetu v Zrečah, ki je bil na temo dopinga.

O doživljenjski prepovedi delovanja v športu zdravnikov Del Morala in Ferrarija ter trenerjev Martija in Bruyneela v primeru Lance Armstrong

Sklep ne preseneča. Verjetno se je Ameriška protidopinška organizacija ob obravnavi primera odločila za ta ukrep glede na razsežnost delovanja, saj so tudi zdravnikom in trenerjem dokazali soudeležbo v delovanju prepovedanih praks. Zato so tudi kazni logične. Kaznovalna politika boja proti dopingu gre v tej smeri, da niso kaznovani le športniki. Že v bližnji prihodnosti se obetajo še strožje kazni.

O odkrivanju rastnega hormona

Rastni hormon je za odkrivanje zelo zahteven. Dokazovanje z dopinškimi kontrolami je težko. Posledično je tudi odkritih primerov zelo malo. Verjetno ne več kot en odstotek na svetovni ravni. Lahko pa povzroča kasnejše zdravstvene težave. In boj proti tem snovem je osnova boja proti dopingu.

O povezavi med uporabo rastnih hormonov in pojavom raka

Nisem zdravnik, da bi lahko točno odgovoril. Moje vedenje v tej smeri pa temu pritrjuje, saj so tem snovem izpostavljene celice bolj dojemljive in občutljive in lahko pride do raznih deformacij, ki se lahko razvijejo do oblik raka. mm