Celje V studiu prve dijaške spletne televizije je bilo včeraj živahno, dijaki so še včeraj na terenu tudi snemali dogodke, ki jih bodo nocoj ob 20. uri premierno že pokazali vrstnikom in preostali populaciji. »Smo v napetem pričakovanju večera, seveda, ko si bomo lahko ogledali, kar smo delali že nekaj mesecev pred tem. Adrenalina je bilo veliko, v bistvu pa se je ta ves čas spreminjal v pozitivno energijo,« pravi zgovorna odgovorna urednica in obenem novinarka Lara Safran. Ko jo povprašamo, ali se spopade kdaj tudi s tremo, pa prizna: »No, ja, ko v studiu ugasnejo luči, ko nastane tišina in se prižge kamera, režiser pa reče: 'Akcija!', takrat pa me tudi malo stisne. Besed mi sicer ne zmanjka, vseeno pa prej premislim, preden kaj rečem.«

Najbolj ponosna je, da bodo nocoj gledalcem prvič ponudili na ogled celoten posnetek izbora za mistra Slovenije, prav tako tudi modno revijo Modni navdihi, ki se je v Celju odvijala sinoči. To pomeni, da so dijaki delali vso noč in še danes. »Sama urejam oddajo Modni šik in lahko rečem, da bo v njej kup zanimivosti, naša gostja je že bila tudi priznana modna oblikovalka Diana Kotnik Lavtižar,« razkriva Safranova. Mladi bodo veliko na terenu, ažurno bodo spremljali dogajanja na šolah in izven njih, pisali scenarije in skrbeli, da bo skoraj tako kot na kakšni pravi televiziji. Na eni od teh, in sicer velenjski VTV, je izkušnje že nabiral tudi bodoči medijski tehnik Igor Pečoler. »Tudi v tujini sem že bil, in sicer v studiu Eurocamp v Belgiji, kjer je kar 16 vrhunsko opremljenih studiev. A tehnika ne pomaga, če tisti, ki je za kamero, ne zna ravnati z njo in zanjo nima občutka,« pravi Pečoler, ki ga zelo zanima videoprodukcija, ki pri nas še ni tako razvita, zato razmišlja, da se bo po končanem študiju podal v tujino. Da bo novinarstvo tisto področje, ki se mu bo posvetila, je prepričana dijakinja Elizabeta Bezenšek, ki na spletni televiziji svetuje, katere rubrike in teme zanimajo mlade. »Drugačnost, stereotipi, preživljanje prostega časa, pa tudi droge, med katerimi je na prvem mestu alkohol,« nam zaupa, ko jo poprosimo, da nam jih razkrije.

»Vsak, ki bo s klikom prišel na našo VI-TV, si bo lahko izbral kategorijo, ki ga najbolj zanima. Na ogled bodo oddaje, ki jih bodo dijaki delali bodisi v okviru pouka ali praktičnega izobraževanja, nalagali pa jih bomo tedensko. Na ogled bodo tudi kratki dijaški filmi, prispevki in reportaže, ki jih bomo črpali iz naših partnerskih šol,« pa razkriva vodja produkcije Alen Pavšar. Kot partnerji v projektu sodelujejo Ekonomska gimnazija in srednja šola Radovljica, Ekonomska šola Novo mesto, Srednja medijska in grafična šola Ljubljana, Srednja šola za oblikovanje Maribor ter ljubljanski Zavod za gluhe in naglušne, kjer izvajajo program medijski tehnik. »Dijaki se bodo s programom poskušali približati ne le vrstnikom, temveč vsej populaciji od vrtca do šole,« je med drugim poudaril direktor srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije Ludvik Aškerc, kjer se jim je želja po lastni spletni televiziji porodila že pred dobrima dvema letoma, učilnice in televizijski ter radijski studio pa jim je uspelo opremiti z evropskim denarjem.