Po besedah evropske poslanke Tanje Fajon (S&D/SD) je zaskrbljujoče, da so mladi danes brez prihodnosti. Pri tem je opozorila na stopnje brezposelnosti med mladimi predvsem na Portugalskem, Španiji in v Grčiji. Slovenija sicer ni tako problematična kot omenjene države, kar se tiče brezposelnosti mladih, a problema tudi pri nas ni za zanemariti in je treba več narediti za njihovo zaposlitev.

Tudi Zoran Kotolenko iz direktorata za trg dela in zaposlovanje na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve je opozoril na ta problem. Kot je dejal, je zaskrbljen predvsem nad prvimi iskalci zaposlitve, ki odhajajo v tujino, saj nimajo možnosti, da bi v državi dobili delo. Zato je treba poiskati dobre politike, da bi ti ljudje ostali v Sloveniji, je poudaril.

Pojasnil je tudi, da Slovenija veliko sredstev namenja za aktivno politiko zaposlovanja. Letos je bilo na voljo 80 milijonov evrov, prihodnje leto pa 100 milijonov evrov, od tega je 60 odstotkov evropskih sredstev.

Fajonova je tudi opozorila, da obstaja vrsta predpisov, tudi na ravni EU, ki odpravlja oz. onemogoča diskriminacijo na številnih področjih, a se v praksi teh predpisov ne uporablja.

Opaža pa predvsem pomanjkanje družbene volje in povezovanja ter sodelovanja nevladnih organizacij, da bi določene zadeve spremenili in izboljšali. "Naša družba je preveč pasivna in se premalo odziva na predloge zakonov, ki bodo imeli velik vpliv na naše življenje," je dejala.

Tudi poslanka SD Majda Potrata je pozvala k skupnemu delovanju. Uspešni smo bili vedno takrat, ko so se povezale izvršna in zakonodajna veja oblasti ter nevladni sektor oz. različne družbene skupine, je dejala.

Sicer pa Potratova ocenjuje, da smo v času, ko je pri želji po boljšem veliko izgovorov, da čas za to ni primeren. Meni pa, da je ravno kriza čas, da družba opravi samospraševanje in ugotovi, kako zagotoviti, da bomo dobro živeli vsi skupaj.

Današnja konferenca je osrednji dogodek festivala Dnevi raznolikosti, ki bo do konca tedna potekal na različnih prizoriščih v Ljubljani, Mariboru in Murski Soboti. Namen projekta Samoorganiziranje in delovanje ranljivih skupin v sindikatu je sicer osveščati in usposabljati ciljne skupine, da se bodo znale povezati in samoorganizirati v okviru sindikata ter tako v primeru diskriminacije neposredno zastopati lastne interese in pravice.