Kakšna so vaša pričakovanja v prihajajoči sezoni svetovnega pokala v hitrih disciplinah?

Od tekem v Severni Ameriki si ne obetam preveč. Rezultati v preteklosti so pokazali, da zato nimam prave rezultatske podlage. Res pa je, da sem imel v vseh letih doslej v Lake Louisu precej smole z vremenom. Moja želja je, da bi se enkrat vremenska loterija obrnila meni v prid. Sicer pa si želim, da bi bila druga polovica sezone boljša kot lanska, v kateri nisem pokazal tistega, kar sem si obetal in česar sem bil sposoben. Lani mi je šlo do sredine sezone dobro, potem pa se mi je vse skupaj sesulo. Zato sem tudi izpadel iz elitne smukaške petnajsterice.

Odzivi na prihod novega glavnega trenerja hitrih disciplin Tadeja Platovška so zelo pozitivni. Ste tudi vi takšnega mnenja?

Za zdaj lahko rečem, da sem pozitivno presenečen. Tadej je pobral delavnost od Burkija (nekdanjega trenerja Avstrijca Burkharda Schafferja – op. p.), tako da delamo naprej po enakem sistemu. Hkrati je v reprezentanci več sproščenosti in komunikacije, kot jo je bilo v preteklih letih. V pripravljalnem obdobju smo se lahko prepričali, da je slovenska reprezentanca veliko bolj organizirana kot številne druge. Dobro smo delali in takšen tempo moramo držati naprej. Tekmovalci smo se v letih sodelovanja z Burkijem naučili reda in še večje zagnanosti za trening. Tekmovalci nalagamo več dela trenerjem in vsej podpori, ki sodi zraven.

Ste izkušen tekmovalec. Z drugim mestom v Kitzbühlu ste si v preteklosti na čelo nadeli etiketo, ki je sicer v smukaškem svetu zelo cenjena. Bržčas si želite tudi na drugih terenih pokazati še več?

Nedvomno si želim doseči vrhunski rezultat, kar je uvrstitev na zmagovalni oder, tudi na kakšnem drugem prizorišču kot Kitzbühlu, kjer sem dosegel svoj največji posamični uspeh. Na vsaki tekmi sem si zadal cilj, da se uvrstim med najboljših 15 smukačev, čeprav priznam, da imam še višje želje. Tudi v superveleslalomu sem si kot cilj zastavil uvrstitev na finale svetovnega pokala, kar bo bržčas zame še težje kot na smuku.

Vrhunec letošnje sezone bo februarsko SP v Schladmingu. Ste si na največji tekmi zadali kakšne posebne cilje?

O tej tekmi bom razmišljal 14 dni prej. V Kitzbühlu.

V novi sezoni je prišlo do menjave smučarske opreme. Kako ste se z njo spoprijateljili?

Novi smukaški opremi smo se zelo posvetili že spomladi. Sicer moramo opraviti še nekaj testiranj, a glavnina je za nami. Več težav imamo v superveleslalomu, saj smo se spomladi posvečali predvsem smuku. Smučka je bila narejena šele takrat, ko sem šel na kondicijske priprave. V Čilu smo sicer naredili nekaj testiranj superveleslalomske smuči, a so bili kasneje narejeni popravki. Mislil sem, da bom oktobra znova testiral opremo, a vremenske razmere tega niso dopuščale. Ko je snežna podlaga trda, superveleslalomska smučka funkcionira dobro, na mehkejši podlagi pa je precej več težav. Največja razlika je v veleslalomskih smučeh. Zase lahko rečem, da imam z njimi precej boljši občutek, saj mi dovoljujejo smučanje na moč. Tudi časi na treningih s Francozi, B-ekipo Avstrijcev, Čehom Bankom, Hrvatom Dimom ter Slovenci so potrdili, da se na veleslalomski smučki dobro znajdem. Lani sem bil na veleslalomih po dve sekundi zadaj, letos sem se nekaterim približal na dve desetinki zaostanka, koga pa sem tudi prehitel.

Lahko po tem, kar ste na treningih videli do sedaj, napoveste, katera imena bodo krojila vrh v svetovnem pokalu v hitrih disciplinah?

Velikih presenečenj ne pričakujem. Odločilno vlogo igrajo izkušnje, tudi oprema se ni spremenila toliko, da bi pričakovali rezultatsko revolucijo. Mislim, da bo šlo po ustavljenih tirnicah.

Slovenska ekipa je mešanica izkušenj in mladosti. Ali starejši z nasveti kaj pomagate mlajšim?

Z izjemo Kosija, ki se je treningom priključil pred odhodom v Severno Ameriko, je glavnina ostala ista. Zdi se mi, da odlično funkcioniramo. Z Andrejem Jermanom in Rokom Perkom se trudimo, da Boštjanu Klinetu pomagamo z nasveti, saj gre za res odličnega fanta. Kosiju bomo skušali pomagati v Beaver Creeku, kjer je res težak smuk, medtem ko Lake Louise ni tako problematičen.