Volitve mariborskega kandidata v državni svet so bile včeraj povod za novi »spontani« protest, ki se je razrasel v največjo mariborsko politično manifestacijo po shodu delavcev Tama sredi 90. let. Razlog včerajšnje demonstracije na Glavnem trgu je bil kakopak župan Franc Kangler, ki je bil včeraj izvoljen za enega izmed 22 predstavnikov lokalnih skupnosti v državnem svetu. Volilni postopek je bil zgolj formalnost, saj je bila večina elektorjev iz Kanglerjeve koalicije v mariborskem mestnem svetu. Protikandidati – Anton Bergauer, Rudi Matjašič in dosedanji državni svetnik Drago Žura – niso imeli možnosti.

Ker je bil takšen razplet pričakovan, je spletna skupina »Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora«, ki se ji je pridružilo že 11.000 uporabnikov Facebooka, pred dnevi sklicala protest zoper Kanglerjevo »vnebovzetje« v državni svet. Anonimni organizatorji neprijavljenega shoda so po spletu opozarjali ljudi, naj ne razgrajajo in naj se izogibajo vandalizmu. Sprva so ljudje poziv upoštevali. Pred mestno hišo, v katero je 25 od skupaj 38 elektorjev oddalo Kanglerju svoj glas, so demonstracije potekale miroljubno. V več kot tisočglavi množici je bilo mogoče opaziti družine z otroki, pa tudi upokojence in invalide. Ozračje se je spremenilo okoli 18.30, ko je bila napovedana razglasitev rezultatov volitev. V balkon Rotovža so začeli leteti jajca in pivske plastenke, na kraj dogajanja pa je prišlo vse več policistov.

Ujetnik »svojih« meščanov

Množica se je nato preselila na dvorišče Rotovža, kjer je ozračje postalo vse bolj naelektreno, gesla protestnikov pa bolj agresivna. Policija je zato pred vhod v Rotovž postavila kordon specialne enote, ki naj bi ščitila elektorje in člane volilne komisije pri zapuščanju volilne enote. Tisti, ki so zbrali dovolj poguma in to storili med prvimi, so bili deležni zgolj psovk razburjene množice. Vsakega, ki je odšel pozneje, so obmetavali z jajci, paradižniki in drugimi predmeti.

Napetost je še naraščala, ker Kanglerja ni bilo z volišča. V strahu pred »svojimi« Mariborčani je novoizvoljeni svetnik ostal ujet v Rotovžu. Množica, ki je postajala vse bolj agresivna, pa je vzklikala, da ne gre nikamor in zahtevala od policije, naj osovraženega Kanglerja odpeljejo v zapor.

Dogajanje je ušlo izpod nadzora okoli 20. ure, ko se je v policiste začela zaganjati skupina zamaskirancev v spremstvu Kanglerjevega mestnega svetnika Tomaža Barade, nekdanjega svetovnega prvaka v taekwondoju, ki so na trg prišli reševat župana. Policija je zatem protestnike razgnala s solzivcem in jih potisnila s ploščadi, župana so spravili iz Rotovža najprej do avtomobila in ga presedli v policijsko »marico«, ki ga je odpeljala čez most na varno.

Popovič ponovno

Kanglerjev županski kolega iz Kopra Boris Popovič pa bo že drugi mandat državni svetnik. Tokrat mu je v državni svetu uspelo priti brez zapletov, na volitvah pred petimi leti je namreč spreminjal pravila in imena elektorjev, tako da je vmes moralo poseči celo ustavno sodišče, ki je potrdilo nepravilnosti in ponovilo volitve, na katerih je nato vendarle zmagal Popovič. Takrat se je ugibalo, da si Popovič v državni svet želi predvsem zaradi imunitete, vendar se Popovič nanjo nikoli v tem času ni skliceval, čeprav je bil vmes v več kazenskih postopkih, na koprskem sodišču tudi obsojen zaradi utaje davkov. Popoviču že naslednji teden grozi novo sojenje, tokrat zaradi zlorabe položaja pri prodaji zemljišč na Serminu.

Nobenega presenečenja ni bilo tudi v Ljubljani in njeni zahodni okolici. Novi svetnik je postal župan Brezovice Metod Ropret, ki ga je podprl tudi ljubljanski mestni svet. Župansko -poslanski dvoboj v enoti vzhodno od Ljubljane je dobil domžalski župan Tone Dragar, nekdanji litijski poslanec Gvido Kres pa bo moral počakati vsaj pet let na novo priložnost. V »kranjski« volilni enoti je zmagovalec Mirko Kozelj, ki sta ga predlagali občini Šenčur in Naklo, pred bolj znanima dosedanjim predsednikom državnega sveta Blažem Kavčičem, tržiškim županom in nekdanjim, poslancem Borutom Sajovicem ter nekdanjim poslancem ter županom Cerkelj Francem Čebuljem. Tudi nekdanji poslanec in župan Zagorja Matjaž Švagan je zmagovalec volitev v zasavskih občinah.

Bojan Kekec je obdržal mesto novomeškega državnega svetnika, drugi svetniki z Dolenjskega pa bodo Samer Khalil (Bela krajina), župan Krškega Jože Slivšek , (Posavje), nekdanji tajnik SDS in zdaj župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad (območje od Osilnice, prek Kočevja do Grosupelj). Strnad je premagal Vincenca Janšo (Kočevje) in Jožeta Levstka iz Ribnice. Od dosedanjih državnih svetnikov so poleg Popoviča in Kekca mesto v državnem svetu obdržali samo še trije: Milan Ozimič (Slovenka Bistrica), Rajko Fajt (Ptuj) in Jernej Verbič (Postojna). Za mesto svetnika iz Prekmurja je kandidiral tudi sekretar državnega sveta Marjan Maučec, vendar je svetnik postal Alojz Glavač.