Škofja Loka. Župana občin Gorenja vas - Poljane Milan Čadež ter Škofje Loke Miha Ješe sta včeraj razkrila podrobnosti pogajanj med občinama, ki sta največji lastnici smučišča Stari vrh, in Hypo banko, ki ji smučišče dolguje milijonske vsote in zaradi česar ima podjetje STC Stari vrh blokirane vse račune, nima več zaposlenih in zaradi česar je zdaj že močno ogrožena letošnja smučarska sezona. Prav včeraj pa je Hypo banka razdrla prvo od šestih lizinških pogodb, tako da bo prihodnji teden zasegla teptalec smučarskih prog. Če bo Hypo razdrl tudi lizinško pogodbo za šestsedežnico, bi lahko ne nazadnje zasegel tudi to napravo. Hypo je včeraj zavrnil tudi zadnjo ponudbo občin glede vračila dolga.

»Od lanskega februarja podjetje STC Stari vrh ne plačuje obveznosti. Občini lastnici podjetja sta bili zadnje upanje za družbo, zato smo tudi njiju zaprosili za pomoč. Ponudili smo korektno in dolgoročno vzdržno rešitev za strukturiranje finančnih obveznosti družbe. Žal lastniki kljub vloženim velikim naporom z naše strani niso bili pripravljeni sprejeti ponujenega predloga. Glede na specifično situacijo smučišče Stari vrh za svoj obstoj potrebuje finančno podporo lastnika. Ker ni tako, smo bili primorani izvesti prvi korak pravnega postopka odpovedi pogodb, ki žal lahko vodi v neobratovanje smučišča,« je povedala Nataša Crnkovič iz Hypo banke.

Usoda smučišča je ta hip najbolj vroča tema na Loškem. Na obe občini letijo ostri očitki ljudi, ki so bodisi življenjsko odvisni od smučišča bodisi so z njim povezani zaradi športnih aktivnosti. Občini naj bi se odzvali prepozno in neodločno, finančna pomoč naj bi bila premajhna, saj je jasno, da je od smučišča odvisen celoten razvoj turizma in zimskega športa na Loškem in da bi se vloženi javni denar prek turizma vrnil »z obrestmi«.

Tega se po lastnih besedah zavedata tudi oba župana. Obe občini sta leta 2005 soglašali, da se na Starem vrhu postavi nova, moderna, ogrevana, a draga šestsedežnica. »Zdaj vemo, da je bila ta naložba preobsežna in predraga,« po toči zvoni gorenjevaški župan Milan Čadež. V dveh letih po postavitvi sta občini dokapitalizirali družbo v višini pol milijona evrov. Tretje leto je vsaka občina dala še 83.000 evrov, pred dvema letoma pa občina Gorenja vas - Poljane še 180.000 evrov. Že leta 2010 je takratni direktor Hypa Aleksander Skubic podpisal izjavo, da banka ne bo uveljavljala nobenih finančnih in drugih zahtevkov do občin. Podjetje STC Stari vrh kljub javnim vložkom ni bilo sposobno odplačevati dolga. Skupaj je bil Hypu sicer plačan poldrugi milijon glavnice in obresti, a je ostalo še 3,6 milijona glavnice in 700 tisočakov obresti. Medtem pa je tržna vrednost vseh naprav, ki so pod hipoteko, le dober milijon evrov.

V svoji končni ponudbi je Hypo občinama ponudil, da od podjetja STC Stari vrh odkupita terjatve v višini 2,2 milijona evrov v enkratnem znesku ali s financiranjem za 20 let. Zadnji občinski predlog z 9. novembra je, da občini v naslednjih šestih letih plačata po 50.000 evrov na leto, mali družbeniki, ki jim je vir zaslužka prav smučišče, na leto po 22.500 evrov, naslednjih 14 let pa še podjetje Stari vrh skupaj 700 tisočakov. Hypo je včeraj to ponudbo zavrnil.

»Trudili smo se po najboljših močeh. Znova smo pripravljeni finančno pomagati, čeprav bomo to pred občani težko zagovarjali. Velik napredek smo dosegli, ko smo se za reševanje dogovorili tudi s preostalimi družbeniki, lastniki turističnih kmetij in športnimi klubi. Dobro sodelujemo z vodstvom podjetja. Po vsem tem bi res pričakoval tudi več razumevanja od banke, a v ozadju vidimo avstrijsko lastništvo Hypa. Čeprav je prava sezona pravzaprav že izgubljena, saj je čas za priprave mimo, se bomo trudili še naprej,« je dejal župan občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež. »Naša zadnja ponudba je dvakrat večja od tržne vrednosti naprav, ki so pri Hypu pod hipoteko. Zavedamo se pomena smučišča in že prihodnji teden bom sklical koalicijo v občinskem svetu, da se dogovorimo, kako bi še lahko nadaljevali pogajanja z banko,« je dejal še škofjeloški župan Miha Ješe.

In kaj je rezervni scenarij, če banka povsem legitimno uveljavi svoje pravice in zaseže tudi sedežnico ter ne sprosti bančnega računa podjetja STC Stari vrh? »Edina možnost je ustanovitev novega podjetja, smučišče pa bi obratovalo brez glavne sedežnice, se pravi le z vlečnicami,« je pojasnil Milan Čadež.