Nova Gorica. Novogoriška občina si prizadeva za pridobitev lastništva mejnih objektov v Erjavčevi ulici, Solkanu, Rafutu in Solkanu - Polje že skoraj pet let. »Večkrat smo pisno in ustno seznanili odgovorne z našimi željami. Za vse objekte smo predvideli takšne vsebine, ki zagotavljajo javni interes. Ministrstvo nam je dalo čas, da premislimo do sredine januarja prihodnje leto,« je po pogovorih v Ljubljani povedala direktorica novogoriške občine uprave Vesna Mikuž. Ministrstvo zdaj želi objekte na nekdanjem mejnem prehodu zamenjati s prostori v sedanji občinski stavbi ali v njeni neposredni bližini. Kot pravijo, bi tako rešili prostorsko problematiko novogoriške upravne enote, ki že gostuje v občinski stavbi.

Če predlog ministrstva občina ne bo sprejela, bodo objekt v Erjavčevi ulici prenesli na Carinsko upravo za potrebe carinskega muzeja, objekte na preostalih nekdanjih prehodih pa prednostno prodali, saj je ministrstvo že prejelo nekaj vlog za odkup, dodaja Mikuževa.

Nekdanji prehod za obmejni promet v Solkanu, ki je ena najbolj prometnih vstopnih točk v Italijo na Goriškem, še vedno poleg nadstrešnice krasi tudi delno porušen kontrolni objekt, v katerega se je pred dobrimi štirimi meseci zaletel vinjen italijanski voznik. Na ministrstvu so obljubili, da bodo poškodovani objekt odstranili. »Nadstrešnice in jeklenih nosilcev, ki bodo ogrožali varnost prometa, še ne nameravajo porušiti zaradi pomanjkanja denarja. Pripravljeni pa so nam dati soglasje, če se odločimo, da vse skupaj odstranimo na občinske stroške,« je še povedala Mikuževa.