Celje.Do konca maja prihodnjega leta naj bi gradbinci mariborskega podjetja Mineral končali s prvo fazo obnove starega mestnega jedra. Ko bodo ulice na novo tlakovane in bodo za lepši videz poskrbele nove svetilke, klopi in fontane, bodo lahko gostinci in trgovci znova zadihali s polnimi pljuči. Izgovorov, da so za slabo prodajo oziroma slab obisk krive razkopane ulice, ne bo več. Edvard Kužner, ki je profesor strežbe na celjski Srednji šoli za gostinstvo in turizem, sicer pa odličen poznavalec vin in sommelier druge stopnje, je prepričan, da bodo morali gostinci in nasploh vsi Celjani temeljito razmisliti, kako bodo po zaključku gradbenih del mestu vrnili dušo.

Trgovine z oblekami, čevlji in kitajskim kičem ljudi ne bodo privabile v staro mestno jedro, saj lahko ljudje vse to in še mnogo več kupijo v velikih trgovskih središčih, kjer lahko tudi parkirajo zastonj. Toda po mnenju Kužnerja gostinci in zlasti trgovci zaradi tega ne bi smeli obupati. Obiskovalce bi morali v mestno jedro privabljati s ponudbo, ki bi bila drugačna in nekaj posebnega. To pa seveda pomeni, da bi morali spremeniti svojo miselnost in sprejeti izziv. Kužner obžaluje, da v mestu ni več nekaterih znanih gostiln, ki so dolga leta predstavljale dušo mesta. Žal mu je tudi, da so številni najemniki ali lastniki obupali in za sabo pustili prazne in neurejene lokale, ki kazijo videz ulic.

Po njegovem bi morala občina problem praznih lokalov nekako rešiti, gostincem omogočiti, da bi njihovi vrtovi in terase na ulicah za simbolično ceno dobili več prostora, lastnike mestnih lokalov in najemnike pa spodbuditi, da bodo več pozornosti namenjali urejenosti izložbenih oken.

»Skoraj ne najdemo več mesta, kjer ne bi bilo beračev. Vemo, da so novodobni berači prišli iz tujine in gre pravzaprav za organizirano beračenje. Morda bi morala mestna oblast pozorno spremljati nelegalna podjetja, ki novačijo ljudi, da zanje opravljajo to delo,« pravi Edvard Kužner in opozarja, da bi morali popestriti dogajanje ob Savinji, v mestnem jedru urediti več javnih stranišč in omogočiti, da bodo obiskovalci lahko brezplačno parkirali že od 15. ure dalje.

Da bodo morali trgovci korenito spremeni svojo ponudbo, je že večkrat opozoril tudi celjski župan Bojan Šrot. Občina je v želji, da bi mestne ulice zaživele, že pred leti sprejela odlok, po katerem so bili gostinci, ki so imeli gostinski vrt na javni površini, oproščeni plačevanja uporabnine. Ker je računsko sodišče letos ocenilo, da ta poteza ni bila gospodarna, so celjski svetniki septembra sprejeli nov odlok o rabi javnih površin. Sprva so določili, da bo potrebno za kvadratni meter gostinskega vrta v starem mestnem jedru na dan plačevati 0,14 evra, potem pa so v drugem branju ceno znižali na samo pet centov.