Po Gantarjevih besedah bo nacionalni program za socialno varstvo ministrstva za delo tisti, ki bo formalna podlaga za pripravo ustreznega razpisa za podelitev koncesij na tem področju.

Podelitev koncesije je smiselna

Gantar meni, da je podelitev koncesije smiselna, ker bo v tem primeru mogoč tudi nadzor nad delom, ki ga opravlja hospic. V vmesnem času pa bi bila po njegovi oceni edina možna rešitev preko ustreznega pogodbenega odnosa z drugo zdravstveno ustanovo.

Rešitev v obliki sodelovanja z drugo bolnišnico je bila društvu hospic sicer že ponujena, a je hospic to možnost odklonil, je pojasnil minister. Hospic namreč dela po svojih standardih, ki so precej višji od standardov za zdravstveno nego v bolnišnicah, pravi.

Standarde, ki jih ni, bo treba postaviti v okviru stroke

"Tu bo treba standarde, ki jih ni, postaviti v okviru stroke," je opozoril. Znotraj zdravstvenega sistema po njegovih besedah skrbijo za enotne standarde. Vsak izvajalec zdravstvene dejavnosti mora izpolnjevati enake pogoje za opravljanje dejavnosti kot javni zavodi.

Gantar pri tem opozarja, da je v zdravstvenem sistemu poskrbljeno za umirajoče bolnike. Velika večina se jih po njegovih besedah zdravi in konča svojo življenjsko pot v zdravstvenih ustanovah, pa tudi v domovih za starejše in doma.

Gantar, ki se je o problematiki že pogovarjal s predsednikom republike in kandidatom za vnovični predsedniški mandat Danilom Türkom in predsedniškim kandidatom Borutom Pahorjem, priznava, da je problem pereč. Zavzema pa se za to, da najdejo rešitev za umirajoče bolnike v vsej državi in ne le na območju Ljubljane.

Situacijo je treba nemudoma urediti

Poslanka PS Barbara Žgajner Tavš je danes tako na Gantarja kot na ministra za delo Andreja Vizjaka naslovila pisno poslansko pobudo, v kateri opozarja, da bomo v Sloveniji, če ministra ne bosta takoj začela reševati problematike, izgubili edino hišo, ki izvaja celostno paliativno oskrbo.

Tudi SD pozivajo obe ministrstvi, da nemudoma uredita začasni status hiše hospica, saj bo sicer zaradi finančne nezmožnosti primorana zapreti vrata. "Menimo, da gospodarska in finančna kriza ne smeta biti razlog za nadaljnje zavlačevanje urejanja statusa hiše hospica. Predlagamo, da vlada takoj pripravi začasno rešitev, ki bo hiši hospica do razpisa na podlagi nacionalnega programa socialnega varstva omogočila njeno delovanje vsaj v minimalnem obsegu," je v izjavi zapisala poslanka SD Andreja Črnak Meglič.

V Slovenskem društvu hospic so opozorili, da se lahko v primeru, da od države ne dobijo zagotovil o financiranju v letu 2013, zgodi, da bo hiša konec leta morala zapreti svoja vrata. Po oceni ministrstva za zdravje gre za 200.000 do 400.000 evrov.