V naših koncih ga največ pridelajo v Franciji in Italiji ter Nemčiji, največ na svetu pa na Kitajskem in v Indiji. Pri nas ga ni težko dobiti, saj ga pridelujejo tudi domači kmetje. Romanesko ima okus bolj po brokoliju kot cvetači, uporabimo pa ga enako kot njegova sorodnika, najpogosteje torej v kuhani obliki, denimo v juhah. Zaradi blagega okusa je primeren za otroško prehrano, temu v prid govori tudi dejstvo, da vsebuje neverjetne količine vitamina C in drugih antioksidantov, še več kot brokoli, ki že tako velja za čudežno zdravilno hrano. Poskusite ga – iz hvaležnosti vas bo varoval pred gripo!

Romanesko z rezanci

Potrebujemo 500 g romaneska, 400 g ozkih zelenih rezancev, 1 šalotko, 90 g jedrc pistacij, 2 žlici kaper, 1 žlico limonovega soka, 150 g kisle smetane ali čvrstega jogurta, 2 žlici olivnega olja, morsko sol, sveže zmlet beli poper.

Romanesko skupaj s steblom in lepšimi listi razrežemo na cvetove oziroma približno enako velike kose, operemo in odcedimo. Dobro polovico pistacij zmeljemo, ostale grobo nasekljamo. Pristavimo veliko vode (nekaj je bomo porabili za omako) za kuhanje testenin, ko zavre, vanjo stresemo romanesko in ga blanširamo štiri minute, nato ga s penovko poberemo iz kropa in oprhamo z mrzlo vodo ter odcedimo. Približno četrtino kuhanega romaneska (stebla in liste) sesekljamo. V krop od blanširanja romaneska stresemo testenine, posolimo in skuhamo na zob. Medtem v globoko ponev na hladno olje nakockamo šalotko, pristavimo in posteklenimo. Dodamo sesekljan brokoli, premešamo in zalijemo s štirimi decilitri vroče vode od blanširanja romaneska in kuhanja testenin. Dodamo kislo smetano in zmlete pistacije, zavremo in odstavimo. Vsebino ponve gladko sesekljamo, nato solimo in popramo, primešamo limonov sok ter preostali romanesko in polovico kaper. Pristavimo in počasi segrejemo, nato pa primešamo še dobro odcejene kuhane rezance. Dobro pretresemo ali nežno premešamo, da se okusi prepojijo. Nadevamo na segrete krožnike, potresemo s preostalimi kaprami in nasekljanimi pistacijami ter postrežemo, nemara kot predjed.