Strokovnjaki povezavo med življenjsko dobo in močjo mišic povezujejo s tem, da slednja odraža splošno telesno kondicijo. Tako naj bi si zagotovili daljše življenje. Hkrati pa poudarjajo, da večja mišična masa ne pomeni nujno tudi daljšega življenja. Dejstvo pa je, da je šibko telo veliko bolj podvrženo tveganjem za prezgodnjo smrt. Pogosto je povezano z debelostjo in visokim krvnim tlakom.

Tako suhi kot predebeli moški, ki niso bili mišičasti, so se glede pričakovane življenjske dobe v raziskavi odrezali precej slabo. Bolje so se odrezali mišičasti moški, čeprav so bili nekateri med njimi pretežki. Med študijo jih je umrlo 2,3 odstotka. Najpogosteje so bili vzroki smrti poškodbe, samomor, rak, bolezni srca in možganska kap.

Pri najstnikih, ki so imeli v začetku študije nadpovprečno razvite mišice, je bilo tveganje za prezgodnjo smrt manjše za 20 do 30 odstotkov. Pri njih naj bi bilo tudi kar 65 odstotkov manj verjetnosti za shizofrenijo ali depresijo.

Tudi splošno je znano, da je fizična dejavnost koristna v vseh življenjskih obdobjih, pri otrocih pa dobra fizična pripravljenost izboljša tudi njihovo koncentracijo v šoli, splošno duševno zdravje in počutje.