»Odhajamo v goste k ranjenemu levu. Čaka nas precej težje delo kot v Celju, a bom zadovoljen, če bomo znali zadržati hladne glave, zrelost in disciplino s sobotne tekme. Z rezultatom se ne obremenjujemo, saj smo že v Celju naredili fantastično stvar. Upam le, da je ne bomo v Kielu pokvarili – tako kot se nam je po domači zmagi proti Sävehofu zgodilo proti Constanti v Romuniji. To je bila za nas draga šola, ki pa se nikakor ne sme ponoviti,« pred obračunom s trikratnim prvakom Evrope opozarja celjski trener Vladan Matić. Samo za osvežitev spomina: 13. oktobra so Celjani v domačem Zlatorogu spravili na kolena Švede (31:25), zgolj pet dni kasneje pa so v Romuniji doživeli polom (17:22, polčas 5:10).

Čeprav so pivovarji proti evropskim prvakom nastopili brez petih igralcev (Perić, Potočnik, Žuran, Žvižej, Blagotinšek), pri Kielu pa je manjkal le Danec Rene Toft Hansen, se to na igrišču ni poznalo. Celjska mladost (povprečna starost le dobrih 22 let, gostujoče ekipe skoraj 29) je nadigrala Kielove izkušnje skoraj v vseh elementih igre: pri strelu iz igre (neverjetnih 74 odstotkov, Kiel 58), obrambah vratarjev (17-5), odvzetih žogah (6-2)... Gostje so imeli le manj tehničnih napak (4-10), najboljši evropski rokometaš Filip Jicha pa je celo ostal brez zadetka (strel 3-0). A trener Matić, ki je prepričan, da bo Kiel tudi v letošnji sezoni osvojil evropsko krono, opozarja: »Kljub senzacionalni zmagi moramo ostati skromni in na trdnih tleh, sicer se nam lahko to krepko maščuje že v Kielu. Še posebej, ker bodo želeli Nemci svoj bes po neuspehu v Celju zdaj znesti nad nami. A na takšnih tekmah se pokaže pravi značaj ekipe in preprosto bomo morali zdržati ta pritisk. Kajti Kiel je ekipa, ki je sposobna v petih minutah narediti deset zadetkov razlike.«

Celjski vratar Matevž Skok se je z obrambo sedemmetrovke Momirju Iliću uvrstil med pet najlepših obramb minulega kroga evropske lige prvakov (peto mesto), njegov klubski soigralec Gašper Marguč pa na tretje mesto med najlepšimi zadetki prejšnjega kroga, potem ko je s suhim listom ugnal Kielovega vratarja. »Čaka nas povsem drugačna tekma kot v Celju. V Zlatorogu nas je Kiel malce podcenil, tokrat pa bo že od prve sekunde pritisnil na nas, se želel maščevati za poraz v Sloveniji in dokazati, da je imel v soboto le slab dan. Čaka nas peklenskih šestdeset minut, a mi se ne predajamo vnaprej, saj smo že na prvi tekmi dokazali, da se lahko enakovredno kosamo tudi z evropskim prvakom,« napoveduje vratar Matevž Skok, ki je v Celju v 45 minutah zbral dvanajst obramb.

Kiel je v letošnji sezoni odigral dvanajst tekem v nemški ligi in pet v evropski ligi prvakov, ob 14 zmagah pa je dvakrat izgubil v Evropi (Veszprem, Celje) in enkrat remiziral v domači ligi (Füchse Berlin). »Celjani so na prvi tekmi zasluženo zmagali in z odlično igro potrdili svoj razkošen talent. Moja ekipa je igrala slabo tako v obrambi kot v napadu, odločila pa sta celjska vratarja, ki sta bila precej uspešnejša od Omeyerja in Palicke. Upam in verjamem, da bo v Kielu drugače,« se nadeja 53-letni Islandec Alfred Gislason, trener Kiela in nekdanji selektor reprezentance svoje domovine. Da Kielovi navijači še vedno verjamejo svojim ljubljencem, dokazujejo tudi rezultati ankete na uradni klubski spletni strani. Do včeraj popoldan je v anketi sodelovalo skoraj 1600 ljudi, več kot 68 odstotkov pa je prepričanih, da bo Kiel tudi v letošnji sezoni stopil na rokometni Mont Blanc.