Že maja lani, ko so Francu Kanglerju kriminalisti odvzeli prostost, je javnost izvedela za vse nepremičnine v lasti njegove družine. Imajo posest v Zimici v občini Duplek, dve stanovanji v Mariboru, apartma na Mariborskem Pohorju, pohorsko domačijo v Smrečnem in še počitniško hišico na otoku Pag.

Policijo so zanimale tudi njegove premičnine: visokoločljivostna nadzorna kamera v ptičji hišici pa tudi slika Mersada Berbere, ki so jo zasegli in z njo utemeljili kazensko ovadbo, v kateri je Kangler osumljen zaradi domnevnega prejemanja podkupnine ter zlorabe uradnega položaja in pravic.

Sočasno je v skladu s svojimi pristojnostmi postopke sprožila davčna uprava in opravila inšpekcijski nadzor pri soprogi mariborskega župana za obdobje 2007–2010. Inšpektorji so pri Tatjani Kangler razkrili za kar 154.000 evrov dohodkov, za katere ni znala dokazati izvora, piše včerajšnji Večer. Ker za to premoženje ni plačala prispevkov niti ni prijavila akontacije dohodnine, je davčni organ izdal odločbo, po kateri je morala plačati okrog 57.000 evrov dodatnega davka.

Kanglerjevo je zastopal Ivan Simič iz davčne svetovalne družbe Simič & partnerji. Po njegovih besedah je županova žena plačala odmerjeni davek, hkrati pa je vložila pritožbo na ministrstvo za finance, prepričana, da je odločba nezakonita. Simič trdi, da mariborski davčni inšpektorji pri pretehtavanju premoženja Kanglerjeve naj ne bi upoštevali prihodkov, ki jih je ustvaril Tatjanin soprog med letoma 1996 in 2007, ko je bil državnozborski poslanec. Kanglerjeva, ki je nekoč bila medicinska sestra, zdaj pa je zaposlena v Dravskih elektrarnah, je izračunala, da sta med 1996 in 2009 s soprogom ustvarila za 800.000 evrov neto prejemkov.

Večer je razkril še, da je Tatjana Kangler leta 2007 pri nakupu stanovanja v bloku v Pohorski ulici, ki ga je zgradilo podjetje MTB, plačala 120.588 evrov, ki jih je poprej v gotovini položila na svoj transakcijski račun. Skupno je namreč leta 2007 v treh obrokih položila kar 129.000 evrov. Izvora te gotovine ni znala dokazati Dursu, saj ni predložila listine, ki bi nedvoumno in objektivno pričala o dejanskem izvoru denarja.

Kanglerjeva je v inšpekcijskem postopku zatrjevala, da je okrog 71.000 evrov Franc Kangler dobil od svojega očeta, 50.000 evrov naj bi bila dobila od Kanglerjevega brata Milana, 22.000 evrov naj bi si aprila 2007 sposodila od Rozalije Šumak, 18.000 evrov pa od Ane Živko. Ves ta denar naj bi doma hranili v sefu. Davčni inšpektorji pa njeni zgodbi niso verjeli. »Stoodstotno sem prepričan, da imam vse čisto in pokrito,« je včeraj zatrdil Kangler. Ob tem je izrazil začudenje, da nekdo z namenom, da bi diskreditiral njega in njegovo ženo, javnosti posreduje davčne tajnosti. tk