»Odgovor na vprašanje, zakaj januarja ne bomo organizirali tekme svetovnega pokala, je dokaj preprost. Ne moremo zagotoviti dovolj finančnih sredstev za izvedbo turnirja, povrhu pa imamo še nekaj neplačanih obveznosti za nazaj. Te se predvsem nanašajo na nastanitev v hotelu Paka, gre pa za 3000 do 3500 evrov,« nam je pojasnil direktor Rdeče dvorane in član organizacijskega odbora Marjan Klepec. »V preteklosti smo za turnir zbrali okoli 75.000 evrov, ob letošnji izvedbi smo jih že manj kot 60.000. Verjamem, da bi jih ob morebitni vnovični januarski tekmi še manj. To pa so zneski, s katerimi ne moremo organizirati turnirja najvišjega ranga. Vprašali smo tudi Namiznoteniško zvezo Slovenije, ali nam lahko pri tem pomaga, a so dejali, da tudi oni manjkajočega zneska ne morejo zagotoviti. Zato smo se odločili, da niti ne bomo izpeljali tekmovanja nižje ravni. Povrhu smo letos organizirali še mladinski turnir, ki ga marketinško nikakor ne moremo pokriti. Četudi gre za manjše stroške od članske izvedbe, so prihodki precej manjši,« je povedal Klepec.

»Žal nam je, da v Sloveniji ne bomo imeli več največjega namiznoteniškega turnirja, ki je za nas pomenil izjemno promocijo. Toda časi so takšni, da si ga preprosto ne moremo več privoščiti. To razumejo tudi v Mednarodni namiznoteniški organizaciji (ITTF), kjer so zamrznili turnir in dejali, da smo leta 2014 ponovno vljudno vabljeni v druščino. Na namiznoteniški zvezi bi se bili v teh težkih časih pripravljeni odpovedati licenčnini, ki so nam jo plačevali Velenjčani. To znaša med 5000 in 6000 evri, a tu gre za precej višje zneske, ki bi lahko ogrozili naše delovanje,« je o velenjskem turnirju povedal predsednik Namiznoteniške zveze Slovenije (NTZS) Marjan Hribar. Ponosen je, da Otočec ta teden gosti evropski namiznoteniški tabor najobetavnejših igralcev, ki ga vodijo slovita imena, kot so Branka Batinić, Gordana Perkučin in Piotr Skierski.

Glede na položaj v državi obstaja velika verjetnost, da namiznoteniškega turnirja z najvišjim rangom ne bo več v Sloveniji. Hkrati ITTF zaostruje pravila pri oglaševanju, tako da je zbiranje sredstev vse težje. Glede na to, da so Velenjčani še pred turnirjem najvišje ravni organizirali mednarodna prvenstva, s katerimi so zasloveli predvsem v Evropi, bi bilo dobro, da bi v prihodnosti zbrali vsaj toliko sredstev, da bi se vrnili h koreninam.