Poleti so na smučišču Kreischberg (od Ljubljane oddaljenem 220 kilometrov) dodatno uredili štiri kilometre smučarskih prog, nova je tudi proga za prosti slog z grbinami in od letošnjega decembra, ko bo začela obratovati tudi prva kabinska žičnica za deset oseb, bo gostom na voljo skupaj 46 kilometrov prog. Najbolj pestro in adrenalinsko bo tam 22. decembra, ko si boste navijači lahko ogledali tekmovanje za svetovni pokal v smučanju prostega sloga.

Privlačen snežni park »Snow & Funpark« z obogateno ponudbo za deskarje in smučarje prostega sloga – začetnike, izkušene smučarje in profesionalce, vabi na smučišču Turracher Höhe (160 kilometrov od Ljubljane). Za uvod v smučarske užitke bodo gostitelji od 1. do 9. decembra pripravili Festival juhe, nič manj okusno pa ne bo niti sredi marca prihodnje leto, ko bodo organizirali »smučarsko kulinarično pomlad«. Z domačimi dobrotami bodo goste razvajali v udobnih kočah, barih na prostem in tradicionalnih gostilnah.

Športni vrhunec letošnje zimske sezone

Zagotovo bo največ oči zapriseženih smučarjev v letošnji zimski sezoni uprtih v regijo Schladming Dachstein, ki se ponaša s skupno 232 kilometri smučarskih prog in 89 žičničarskimi napravami. Eden najbolj priljubljenih avstrijskih smučarskih centrov Schladming, natančneje znamenita smučarska proga v Planaiu, bo namreč od 4. do 17. februarja 2013 gostila največja smučarska imena sveta. Svetovno prvenstvo v alpskem smučanju bo postreglo z enajstimi tekmami, na katerih se bo pomerilo 650 športnikov iz sedemdesetih držav. Gostitelji pričakujejo kar 400 tisoč obiskovalcev, zimskim dopustnikom pa sporočajo, da bodo omejitve in zapore prog v času svetovnega prvenstva minimalne. Smučarski vrtiljak štirih gora s smučišči Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen in Reiteralm bo med celotno prireditvijo odprt. Številne proge so razširjene in obogatene z novostmi, v gostinskem in namestitvenem sektorju so namreč za izboljšanje kakovosti ponudnikom zagotovili finančne spodbude, zaradi katerih se regija ponaša s številnimi pridobitvami. Ob vznožju gore Planai je svoja vrata odprl Falkensteiner Hotel Schladming, v katerem je obiskovalcem na voljo 130 sob različnih razredov. Neposredno nasproti dolinske postaje Planai v goste vabi hotel Planai s tremi zvezdicami, planota Rohrmoos visoko nad Schladmingom pa se ponaša z novim štirizvezdničnim hotelom Arx Genusshotel. Aktualne so tudi ponudbe »Iz postelje na proge«, ki jih neposredno na smučiščih zagotavlja več kot šeststo gorskih koč.

Snežna uvertura in posebne ženske ponudbe

Največja smučarska otvoritev doslej, na kateri pričakujejo okoli 150 tisoč smučarjev, bo Schladmingu v petek, 30. novembra. Množico bo na snežni areni Planai poleg treh priljubljenih didžejev ogrevala tudi zasedba Swedish House Mafia. Ne le smučanje, v zadnjih letih vse bolj priljubljena zimska rekreacija postaja tudi tek na smučeh. Tri štarejske tekaške regije (Hohentauern, St. Jakob am Walde in Ramsau) so zato letos posebno pozornost namenile ženskim tekaškim ponudbam. Predstavnicam nežnejšega spola ponujajo posebna usposabljanja in treninge nog, zadnjice in pasu, zdravo prehrano ter programe za zdravo počutje (wellness). Tekaška otvoritev za ženske bo v Hohentauernu 1. decembra, veščine na tekaških smučeh pa boste ženske s pomočjo napotkov uglednih avstrijskih smučarjev tekačev in tekačic v Ramsauu lahko razvijale od 6. do 9. decembra. Gostitelji zagotavljajo, da ne bo manjkalo niti vina priznanih vinogradnic, seveda pa s smučin nikakor ne bodo spodili tudi predstavnikov močnejšega spola.