Kot je danes pojasnil vodja mariborskega medobčinskega inšpektorata in redarstva Viktor Markovič, je ena od njihovih nalog tudi odkrivanje ponarejenih dovolilnic stanovalcev za parkiranje na plačljivih parkirnih območjih, ki jih sicer lahko pridobijo le tisti, ki imajo stalno prebivališče prijavljeno v Mestni občini Maribor.

"Zato večkrat nadzorujemo, kako se s temi dovolilnicami parkira. Akcije so potekale od avgusta do oktobra in že v avgustu smo zaznali vozilo omenjenega gospoda, ki ga je ta parkiral ob svojem prihodu v službo. To se je nadaljevalo tudi v naslednjih dveh mesecih. Oktobra ga je redar prosil za ogled dovolilnice, a je ovadeni vzrojil in povedal, da je zaposlen na policijski upravi ter da ni dobro, da se ga šikanira, saj se ve, kdo približno je," je dejal Markovič.

Gre za uslužbenca, ki je po Markovičevih besedah podvržen policijski etiki in torej služi ljudem, ne pa da si pridobiva določene privilegije, ki mu ne pripadajo. Dovolilnico naj bi uporabljal od začetka lanskega septembra, ko jo je dvignil celo njegov podrejeni, kar je po mnenju vodje inšpektorata prav tako sporno. Sporni pa bi po njegovih besedah lahko bili tudi podpisi na vlogi za dovolilnico.

Premoženjska korist ovadenega bi v dveh letih, če primera ne bi odkrili, znašala okoli 5450 evrov. Ob tem je Markovič dodal, da gre trenutno zgolj za sum, saj bo šele specializirano državno tožilstvo lahko ugotovilo, ali gre za znake kaznivega dejanja.

Vodja mestnega sektorja za komunalo in promet Uroš Kosi je ob tem pojasnil, da lahko za dovolilnico zaprosijo samo osebe, ki imajo v mestu prijavljeno stalno bivališče ter v lasti registrirano vozilo. To je bil po njegovem prvi tovrstni primer, za katerega ve, sicer pa stanovalcem izdajo okoli 5000 dvoletnih dovolilnic.