Nisem tip človeka, če imam časovno stisko, da bi me hitro zagrabila panika. Nimam težav, da se osredotočim na en projekt, ga čim hitreje dokončam in potem preskočim na novo nalogo. Prav tako ne uporabljam koledarjev, ne dajem zaznamkov mailom, nimam opomnikov v telefonu. Poskusim si vse skupaj zapomnit, čeprav priznam, da odkar imam v zadnjem letu praktično dve službi, Memo in Slovenia Coworking, postaja vodenje urnikov na pamet vse bolj zahtevna naloga.

Moja današnja prioriteta je finiširanje programa StartUp dneva, ki ga 29. novembra, torej naslednji četrtek, pripravljamo v Kinu Šiška. Zadeva je spet prerasla načrtovane začetne okvire, ampak vedno je podobno, ker padejo preveč dobre ideje in jih je zato potrebno nujno uresničit. Najprej smo mislili, da bo šlo le za klasični četrtkov coworking in zvečer premiero islandskega filma The Start Up Kids. No, končni rezultat pa je – najprej dopoldne StartUp Coworking, potem od dveh naprej izobraževalni StartUp Maraton, nato film in po filmu do dveh zjutraj še StartUp Žur.

Največ dela imam s koordinacijo vseh govorcev za StartUp Maraton, saj so vsi noro "bizi" in razpeti med tisoč projektov, ampak kaže, da bo danes končno zadeva zaključena. Namen tega sklopa je predvsem prek primerov dobrih praks in izkušenj v startup podjetništvu mladim dati voljo in zagon, da si upajo začeti podjetniško razmišljati in delovati. Tega manjka v Sloveniji, vzgajanje samozavesti, da si ljudje upajo ustvarjati nove koncepte in testirati ideje na trgu. Prav zato tudi verjamem, da se moramo truditi s coworkingom in s promocijov konceptov deljenja “sharinga”, odprtosti “open sourca” in “crowdfundinga”, saj je za koristne gospodarske premike, najprej potrebno spremeniti ustaljene načine mišljenja in delovanja.

Po številnih telefonskih klicih in še več mailih, končno uspem program StartUp Dneva objavit na blogu in ga razpošljem tudi novinarjem. Z Mančkom nekje vmes ugotoviva, da je v Komuni inštalacija Sonice, tako da bomo imeli predavanja kar gor v Katedrali. Katedrala je res velik plac, ampak pogled na prijavo na StartUp Dan dogodek na Facebooku me pomirja, saj je že več kot 100 prijavljenih, še preden je šel celoten program sploh v objavo.

Ob vsej tej koordinaciji in ob poslušanju Johna Mausa, filozofa in šele potem glasbenika, ki verjame, da se svet lahko najučinkovitejše spreminja prek pop glasbe, mi dan nekako zbeži v noč. Zdi se mi, da smo ljudje ravno ob takih vremensko neugodnih mesecih kot je november posebej učinkoviti, saj je razvijanje konceptov v glavi, veliko bolj zanimivo kot pogled na otožne ulice. No, vsaj zame je običajno tako … Na sive ustvarjalne novembrske ponedeljke, torej!