Nekakšni nosilci tega športa pri nas, ki ga velika večina bolje pozna iz filmov kot pa z igrišč ali tribun, so Ljubljana Silverhawks, ki je bil kot prvi v Sloveniji registriran klub ustanovljen leta 2002. Član tega moštva je tudi Jan Lipovec, napadalec in tudi trener posebnih moštev, ki se dobro zaveda, da brez truda ni uspehov. »Za konkurenčno ekipo je potrebno, da imaš na voljo 45 fantov, ki so pripravljeni trdo delati. In v igri uživati. Star sem bil 17 let, ko sem prišel v klub, adrenalin, odlična družba, tekme, vse to me je takoj pritegnilo in več kot zadovoljen sem, da sem del ekipe, ki je orala ledino v tem športu v Sloveniji,« pravi 25-letni študent na FDV, ki sodi že med starejše člane ekipe.

Danes je v Sloveniji 6 ekip, ki igrajo tako v državni kot v mednarodnih ligah, kot svoj uspeh kariere pa šteje letošnjo osvojitev CEFL Bowla. Premagali so hrvaške, madžarske in srbske prvake ter zelo močen avstrijski klub. Posebej pa so silwerhawksi ponosni, da so v državnem prvenstvu še neporaženi.

A brez garanja seveda ni takih uspehov, prav tako pa brez mladih igralcev ni prihodnosti. V povprečju je igralna doba v ameriškem nogometu sorazmerno kratka, predvsem seveda iz drugih, precej manj športnih razlogov: »Večina fantov pride k nam okoli 17. leta, povprečno potrebujejo dve leti treninga, da dobijo dovolj izkušenj, da lahko zaigrajo tudi na pomembnejših tekmah. Aktivna kariera je relativno kratka. Morda tudi zato, ker je v šport treba vlagati ogromno časa in truda, finančne spodbude pa ni. In ko si fantje začnejo ustvarjati družine, pogosto zmanjka časa za treninge in tekme.« Pa je Jana Lipovca kdaj zamikalo, da bi igral v tujini? »Ne. Od samega začetka sem zvest svojemu klubu, rad vračam znanje, ki so ga vame vložili starejši igralci in trenerji, domačim igralcem. Čeprav nisem plačan, bi težko rekel, da se z njim ukvarjam samo za hobi. V treninge in tekme vlagam vsaj 15 ur na teden. Realnost tega športa pri nas je, da v njem ni denarja.«

Ameriški nogomet ni ravno nežen šport, a s poškodbami Lipovec do zdaj ni imel večjih težav: »Pravila so postavljena tako, da ščitijo igralce. Kljub temu pa je dovoljeno marsikaj. Tako se lahko recimo igralca z žogo ustavi na skoraj kakršen koli način, razen z vlečenjem za obrazno masko zaradi tveganja poškodbe vratu. Sam se imel srečo s poškodbami, v osmih sezonah sem izpustil vsega skupaj dve tekmi zaradi otečenega kolena. Drugače pa razen odrgnin in podplutb nič hujšega. Samo naslednje jutro po tekmi malo težje vstanem.« Oprema seveda naredi svoje, cena osnovnega kompleta pa je okoli 400 evrov. Fantje se seveda zgledujejo po velikih zvezdah, bogato plačanih profesionalcih ameriške lige NFL. »A pravi zgled so vsi igralci, ki so pripravljeni vlagati trud in znoj v šport, v katerem uživajo,« še dodaja Lipovec.