Da je tako, so spoznali tudi na britanskem obrambnem ministrstvu in so že pred leti naročili izdelavo takšne jedrske podmornice, da bodo sovražnikom hlače padle pod kolena že ob prebiranju navodil za njeno uporabo. Da so lahko izdelali tako mogočno sredstvo za ohranjanje svetovnega miru in domače blaginje, so Britanci nesebično pristali na nižji standard javnega zdravstva, nižje prejemke za nezaposlenost in nižje otroške dodatke ter na višje cene vrtcev in višje šolnine. Kar deset milijard funtov so si odtrgali od ust, a je bilo vredno vsakega penija. Ko so pred dvema letoma v morje porinili HMS Astitute, morsko železno lepotico, se je Britancem zdelo, da so znova pomorska velesila iz časov admirala Nelsona, in mnogi so po tihem želeli, da bi se ponovila bitka pri Trafalgarju. Potem pa so nedavno ta garant miru parkirali v škotskem mornariškem oporišču Faslane. Pravijo, da je škoda takšen monstrum uporabljati za vožnjo od službe do doma, ampak ga je treba čuvati za krizne čase in kraljičine rojstne dneve. V resnici pa ima Astitute nekaj manjših tehničnih težav.

Podmornica nekje pušča vodo, pa ne najdejo, kje je vodoinštalater varčeval in vgradil rabljena tesnila. Čeprav je skoraj čisto nova, je kar lepo zarjavela, še sreča, da ima triletno garancijo na pločevino in kasko ter jo bodo zastonj zdrgnili in pobarvali. Tudi najsodobnejši računalniki radi nekaj štekajo in bi se lahko zgodilo, da kakšna jedrska raketica nenadzorovano odleti in pade na vrt Buckinghamske palače, ravno ko tam srebajo čaj. Treba bo odpraviti tudi konstruktorsko napako. Periskopa se namreč ne da dvigati in sploh ni namenjen gledanju skozenj, ampak ima vgrajeno kamero. Kapitan vse sovrage vidi kar med večerjo na svojem TV-sprejemniku. Problem pa je, ko je morje valovito, saj kapitan vidi samo vodo, ki pljuska po fiksnem periskopu. Na ministrstvu za obrambo iščejo tudi inštalaterja, ki jim je prodal in montiral klimo, kajti temperatura zraste na 45 stopinj Celzija, vlažnost pa je 95-odstotna, tako da imajo mornarji občutek, da so v tropskih krajih, čeprav so pri Antarktiki. Pravzaprav je edini problem, da je »zverca« nekoliko počasna oziroma daleč o tistega, kar piše v navodilih, in ji lahko uide vsak terorist, ki ima na gumenjaku slovito Tomosovo štirico.

Vse to so drobnarije, pravijo na ministrstvu, ki jih bodo hitro odpravili, v prihodnjih šestih, sedmih letih. A spet se oglašajo razni hudobci, ki ne razumejo pomena Astituta za svetovni mir in nesramno namigujejo, da podmornice niso delali v najboljših britanskih firmah, ampak so jo dali v delo podizvajalcu. Omenjajo kragujevško Crveno zastavo, o čemer naj bi pričali nekateri detajli. Na oddelku z jedrskimi raketami so našli burek, voda zamaka v kabino, na glavnem pokrovu pa je bil listek z napisom »Kakva meni plata, takva tebi vrata«, kakršnega je nekoč običajno dobil lastnik novega yuga E45. V svoji podlosti gredo nekateri še dlje in pravijo, da je bil yugo tehnično bolj dovršen, ker je imel grelne žičke na zadnjem steklu, da šoferja ni zeblo v roke, ko je v mrazu rinil pokvarjen avto, deset milijard funtov vredna podmornica pa da niti tega nima. Pa se ti bojuj za svetovni mir ob takšnih podležih.