»Mi gremo z dolgom na dolg. Lani smo se zadolžili za 10, zdaj naj bi se še za 7 milijonov. Če bi država imela tak primanjkljaj, bi poslanec in svetnik Branko Grims ali pa jaz že zahtevala izredno sejo parlamenta,« je bil slikovit Lojz Potočnik dolgoletni svetnik in poslanec Pozitivne Slovenije, ki je dober poznavalec kranjskih financ.

Zdravje občinskih financ je povezano predvsem s projektom GORKI, ki zajema tako prenovo kanalizacije kot gradnjo večje čistilne naprave in predvideva tričetrtinsko udeležbo države oziroma pridobitev evropskih sredstev. Svetniki so osnutek proračuna sprejeli, čeprav sploh še ni jasno, ali bo ta projekt sploh dobil zeleno luč. »Zahvaljujoč predsedniku vlade Janši in ministru Černaču je naša vloga na vladi dobila najvišjo možno oceno,« je svetnik in poslanec SDS Branko Grims opozoril na to, da vlada okoli 50 milijonov evrov vreden projekt podpira. Tudi Grims je omenil, da mora to odličnost vloge in vsebino projekta potrditi še kmetijsko ministrstvo.

Ali bo Franc Bogovič uslišal Kranjčane, je v tem trenutku ključnega pomena. Če bi se namreč zapletlo s finančno udeležbo EU in države pri projektu, bi kranjski proračun dejansko padel, še preden bi bil sprejet. Tako smo z gospodarskega ministrstva tudi mi prejeli odgovor, da je ključna odločitev kmetijskega ministrstva, ki mora odločiti o finančni podpori države za projekt, ki je samo za območje Kranja vreden 38 milijonov, od tega naj bi Kranj sam zbral okoli 13 milijonov.

Kranjski proračun je sicer težak 60,4 milijona evrov, ki bi ga pokrili tudi z načrtovano zadolžitvijo, ki pa je ne bo, če ne bo velikih naložb. Ob tem velja spomniti, da sedanja oblast pod vodstvom Mohorja Bogataja ni začela nobene večje naložbe, končala pa je nekaj projektov, na primer knjižnico in grad Khiselstein, ki jih je začel prejšnji župan Perne. Za največji obseg naložb v komunalo je odgovoren podžupan Bojan Homan (SDS), ki o projektu GORKI pravi: »Odgovora dolgo ni, čeprav smo vlogo oddali že septembra. Vsak izpad pričakovanih sredstev bi bil izredno hud udarec.« Neuradno pa smo od nekaterih vpletenih izvedeli, da navkljub vznesenosti poslanca Grimsa ni za zdaj nobenega jamstva, da bo projekt dobil zeleno luč tudi od ministra Bogoviča (SLS), ker je lobiranja za druge projekte ogromno, denarja pa za vse seveda premalo.