Trebnje. »Tudi protikorupcijska komisija je koruptna, saj je očitno, da moji nasprotniki lobirajo pri protikorupcijski komisiji,« je izjavil trebanjski župan Alojzij Kastelic, ko je komentiral ugotovitve komisije v zvezi s spornim predlaganjem samega sebe v senat za razreševanje pritožb zoper policiste. Kastelic ovadbe protikorupcijske komisije ni želel komentirati, češ da z njo ni seznanjen. Na naše vprašanje, ali je komisijo res označil za koruptno, pa je dejal, da se tega ne spomni in da česa tako žaljivega gotovo ni rekel. Še vedno pa meni, da »njegovi nasprotniki lobirajo pri komisiji«. Kot so nam povedali na komisiji, bodo z ovadbo branili dobro ime komisije kot samostojnega in neodvisnega državnega organa. »Vsakdo ima pravico braniti svoje interese in tudi pravico do svobode izražanja, vendar pa je neutemeljeno napadanje in izrekanje žaljivih obdolžitev na račun državnega organa kaznivo,« so še zapisali.

V opozicijskih vrstah nad ovadbo niso presenečeni. Ali ga bodo pozvali k odstopu, morda že jutri na redni seji, se še niso odločili, ker s takimi pozivi do zdaj niso prišli nikamor. Kastelic ima namreč v občinskem svetu večino in tovrstne razprave niti ne pridejo na dnevni red. Tako so, denimo, želeli občinski svetniki na julijski seji razpravljati o obsodbi župana, vendar jim točke ni uspelo uvrstiti na dnevni red. Kot je znano, je trebanjsko okrajno sodišče junija letos Kastelica pravnomočno obsodilo na pogojno kazen sedmih mesecev s preizkusno dobo enega leta zaradi treh kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja.

Toda obsodba se Kastelicu ni zdela dovolj za odstop z županske funkcije, češ da za to ni zakonske podlage. Po sedanji zakonodaji županu preneha funkcija, če je pravnomočno obsojen na nepogojno kazen, daljšo od šestih mesecev. Ker pa je takih primerov preveč, zakonskih mehanizmov, ki bi takrat od lokalnih funkcionarjev zahtevali odgovornost, pa ni, je komisija za preprečevanje korupcije že podala predlog za spremembo zakonodaje, ki bi omogočala takojšen odpoklic županov, podžupanov in občinskih svetnikov v primeru nezakonitih ravnanj.

Kastelic, ki naj bi bil zaradi nepravilnosti pri opravljanju svoje funkcije po besedah opozicijskih svetnikov že najmanj desetkrat ovaden, je povedal, da ne namerava predčasno odstopiti. Najverjetneje pa na naslednjih županskih volitvah ne bo več kandidiral. »Pod takimi pritiski v občinskem svetu se ne da delati,« je dejal.