"Tisti, ki nimajo dostopa do ustreznih sanitarij, so v veliki večini ljudje, ki živijo v revščini ter marginalizirani in izključeni posamezniki in skupine," je poudarila v sporočilu za javnost ob svetovnem dnevu stranišč. Cilj tega dne, ki se obeležuje 19. novembra, je preseganje tabujev do stranišč in pritegnitev pozornosti na globalne izzive pri zagotavljanju ustreznih sanitarnih razmer, so sporočili Združeni narodi.

"Na dan zaradi pomanjkanja sanitarij umre 7500 ljudi, med njimi 5000 otrok, mlajših od pet let. Letno so otroci zaradi bolezni, ki se prenašajo z vodo oziroma so povezane s pomanjkanjem sanitarij, v šoli odsotni 272 milijonov dni," je poudarila posebna poročevalka, ki jo je imenoval Svet ZN za človekove pravice.

Pri tem je izpostavila, da je dostop do sanitarij eden od ciljev tisočletja, ki do leta 2015 gotovo ne bo dosežen. Spomnila je, da so si ZN leta 2000 kot cilj tisočletja zadali, da bi se do leta 2015 za polovico zmanjšalo število ljudi, ki nimajo "trajnega dostopa do varne pitne vode in osnovnih sanitarij". Trenutno pa so razmere takšne, da vsak tretji človek nima dostopa do ustreznih sanitarij, je dejala.

V svojem zadnjem poročilu Generalni skupščini ZN je zato pozvala k pripravi razvojne agende po letu 2015 za odpravo diskriminacije in neenakosti pri dostopu do varne pitne vode in sanitarij, tako da bi univerzalni dostop do njiju postal vitalni del socialnega in gospodarskega razvoja, tako kot sta zdravje ali izobraževanje.

Po njeni oceni je zagotovitev pravice do sanitarij ključna za zagotovitev drugih pravic, kot so pravica do zdravja, izobraževanja, do dela in do dostojnega življenja. "Zaradi pomanjkanja sanitarij bodo ljudje ostali bolni, daleč od šol in dela, žrtve nasilja, ko bodo skušali najti prostor za svoje potrebe in ne bodo mogli pretrgati kroga revščine in izključenosti, v katerega so ujeti," je poudarila.

Kot najpomembnejši izziv je izpostavila več kot milijardo ljudi, ki morajo še vedno potrebo opravljati na prostem in pri tem izločijo toliko fekalij, da bi lahko vsak dan napolnili nogometni stadion. "Zamislite si, da nimate stranišča v službi, da ga nimate doma," je dodala Catarina de Albuquerque ter opozorila, da sta "nevarnost in nedostojanstvo" pri tem še posebej pereča za ženske.

Pozvala je tudi k premisleku o smradu po fekalijah v urbanih območjih, ki so preveč revna, da bi zgradili ali vzdrževali ustrezno kanalizacijo. "V takšnih razmerah živi danes na milijarde ljudi, še posebej tisti, ki so najbolj marginalizirani. Ustrezne sanitarije in higiena bi zanje pomenila temeljni korak, ki bi jim omogočil, da lahko upajo v boljše življenje," je še poudarila posebna poročevalka ZN.