Slovenski biatlonci in biatlonke so se danes sedmi sili predstavili na Pokljuki. Že pred novinarsko konferenco so se športniki in športnice v živo rumenih dresih podili po snežni zaplati pred streliščem ter pozirali fotografom, prihodnji konec tedna pa bo šlo zares. Uvodno tekmo bo gostil Östersund, Pokljuka bo najboljše tega športa pozdravila med 13. in 16. decembrom. Vrhunec sezone bo bržkone svetovno prvenstvo v češkem Novem Mestu med 7. in 17. februarjem, sezona svetovnega pokala pa se bo končala v Hanti Manjsisku 17. marca.

S pomanjkanjem snega se v tem času z izjemo Skandinavije srečuje celotna Evropa, tudi na Pokljuki visoke temperature, danes je celo deževalo, ovirajo pripravo umetne snežne odeje. Vendar naj bi se vse to spremenilo že prihodnji teden, ko se bodo temperature spustile deset stopinj pod ničlo, ko bodo zahrumeli tudi snežni topovi.

Zadnje priprave na Rudnem polju so pokazale, da je slovenska ekipa trenutno bolje pripravljena, kot v enakem obdobju lani. Predvsem strelsko so vsi skupaj napredovali, breme pa je zaradi lanskega naslova svetovnega prvaka Jakova Faka in srebra mešane štafete še toliko večje.

Pozitivno pred pričetkom sezone razmišlja tudi Fak: "Mislim, da je forma na visoki ravni. Upam da bo čas do tekem hitro minil, da lahko čim prej pokažemo, kaj smo natrenirali. Lani me je malo ustavila poškodba roke, dobro se je izšlo s tehnološko rokavico, zdaj imam eno novo rešitev, a o tem ne bi govoril." V sezono se Fak podaja z visokimi cilji, več poudarka pa bo dal tekmam svetovnega pokala. "V letošnji sezoni bo nekaj več pritiska po uspešni lanski, zame in za mešano štafeto, a mislim, da je to pozitiven pritisk. Reprezentanca je napredovala kot kolektiv, tudi posamično smo, mislim, da bo sezona dobra. Moja največja želja je čim bolje tekmovati v svetovnem pokalu," je pred pričetkom tekem še dejal Fak.

Smelo v novo sezono gleda tudi Teja Gregorin, ki pa meni, da bo vrh ostal enak, posameznice bodo le občasno posegale med najboljše. "Mislim, da bo s konkurenco tako kot lani, favoritinje bodo verjetno pretežno enake, me pa se bomo trudile, da posežemo med njih. Letos ciljam na dve tekmi, na Pokljuko in Nove Mesto, na teh tekmah želim pokazati kar kažem na treningih, vrhunsko formo. Če bom nastopala konstantno, bo tudi na koncu rezultat dober," je dejala najboljša članica v ekipi Gregorinova.

"Fak sodi med najboljšo peterico"

Reprezentanca, ki se v sredo odpravlja na prizorišče prve tekme na Švedsko, je imela tudi letos vse pogoje na Pokljuki, le snega je manjkalo. "Mislim, da je lahko vsak trener in športnik optimist, če le ni poškodb in bolezni, je razlogov za optimizem veliko. Letos smo oddelali vse po seznamu, tako da je bilo na koncu že dolgčas. Komaj čakamo, da vidimo kam smo prišli. Skušamo se prebiti po lestvici navzgor, ampak takšnih je še 30 reprezentanc, bomo videli, kam smo prišli," pa je pred sezono dejal glavni trener ekipe Uroš Velepec in dodal: "Nobenih skrivnosti ni. Vsekakor sodi Fak v najboljšo peterico, če bo le zdrav in če bo dobro streljal in bodo tudi smuči dobre, se bo boj za vrh bil med njim, Fourcadom in Svendsnom."

V lanski sezoni je pri moških najbolj prepričal Francoz Martin Fourcade, najboljši Slovenec je bil Jakov Fak na 17. mestu., Klemen Bauer je končal kot 30., Rupnik, ki je letos končal športno pot, je končal na 75. mestu, Janez Marič pa 80. V ženski konkurenci je bila najboljša Nemka Magdalena Neuner, od obeh Slovenk je bila višje Teja Gregorin na 15. mestu, Andreja Mali je svetovni pokal končala kot 43.

Poleg omenjenih bosta za moško ekipo kandidirala še Peter Dokl in Simon Kočevar, slednji je na novinarski konferenci družbo med premorom zabaval s "frajtonarco", v ženski ekipi pa naj bi se za žensko štafeto pridružila Lili Drčar, za izpolnjevanje kvote pa k sodelovanju pri biatlonski zvezi vabijo tudi nekdanjo tekmovalko Dijano Ravnikar, ki je tudi v premoru zaradi materinstva ostala aktivna in se bo ekipi pridružila čez en mesec.