Prvih 45 skokov na snegu ste opravili na štiridnevnem treningu v Ramsauu v Avstriji.

Preizkušali smo opremo, bilo je precej nihanj, zato smo minule dni izkoristili za regeneracijo, saj smo v začetku novembra veliko delali na motoriki.

V Skandinavijo ste odpravljate prej, kot ste načrtovali.

V Planici je pretoplo, da bi izdelali sneg, v Lillehammerju pa so razmere za trening ugodne. Obenem bomo testirali opremo, ki smo jo dobili tik pred odhodom.

Robert Kranjec, ki je v lanski sezoni v poletih postal svetovni prvak in osvojil mali kristalni globus, pravi, da so priprave na sezono potekale po načrtih.

Po sanjski sezoni je imel veliko obveznosti do pokroviteljev, a je kljub temu trdo treniral. Ima dobre temelje za uspešno zimo.

Jurij Tepeš je v skupnem seštevku poletne velike nagrade osvojil drugo mesto. Po prvem treningu na snegu v Ramsauu je dejal, da nima nobene osnove za razmišljanje o zmagah in stopničkah, saj bi bil s takšnimi skoki na tekmah med zadnjimi tremi.

Njegov slog skakanja je ekstremen, zato ni ljubitelj majhnih skakalnic. Da bi čim hitreje pozabil na skoke v Ramsauu, sva v sredo naredila trening na plastiki v Kranju, kjer je spoznal, da v enem tednu ni izgubil dobre forme.

V kakšnem stanju je Peter Prevc, potem ko je zaključek lanske sezone izpustil zaradi poškodbe rame? Sam pravi, da še nikoli pred sezono ni bil fizično tako močan.

Po okrevanju je poletno sezono začel zelo dobro, morda je prehitro videl, da je vse lahko, zato se je malo zapustil. Na tekmah celinskega pokala ga je premagoval brat Cene, ki je tako prevzel primat v hiši. Ker je Peter pravočasno spoznal, da bo treba delati stoodstotno, je obrnil ploščo in spet postal glavni. Na prvem treningu na snegu se je zelo dobro znašel.

Glede na izjemno konkurenco znotraj ekipe je presenečenje, da je med šesterico izbrancev tudi Jernej Damjan, ki poleti ni blestel. Ali je aktiviral izkušnje?

Ni presenečenje. Po poletnem državnem prvenstvu je začel skakati bolje, izvedba še ni bila popolna, a solidna. Priložnost je dobil zaradi bogatih izkušenj in glede na to, da v Lillehammerju zelo rad in običajno dobro skače.

Iz članov reprezentance A bi lahko sestavili nogometno moštvo, saj je v njej kar 11 skakalcev. Čaka vas težko delo, da boste za tekme svetovnega pokala izbrali šest najboljših.

To me skrbi še najmanj. Zame je pomembneje, da imamo močno jedro treh do štirih tekmovalcev, ki so enakovredni mednarodni konkurenci. Morda si je kdo iz preostalih že zdaj zaslužil mesto v ekipi za svetovni pokal, a skozi tekme celinskega pokala bo imel priložnost, da Sloveniji pribori pravico še sedmega tekmovalca za novoletno turnejo, obenem pa si z uspehi dvigne samozavest.

Kako drugačne so bile letošnje priprave v primerjavi z lanskimi?

Treninge smo začeli že sredi aprila, model vadbe je ostal enak, obseg pa precej večji. Testi so pokazali, da je motorična pripravljenost boljša kot lani, vse bo odvisno od realizacije na skakalnici.

Torej greste optimistično v novo sezono.

Vedno sem optimist. Zelo si želim uspešen start, ker bi to pomenilo mirno nadaljevanje zime. Na uvodu v Lillehammerju je načrt, da bi bili na tekmi mešanih ekip boljši kot poleti na premieri v Courchevelu, torej uvrstitev v finale. Na tekmah posameznikov se obeta hud boj, več pričakujem od tekme na veliki napravi. Na svetovnem prvenstvu v Predazzu je želja seveda osvojitev kolajne.

Vaš pogled na konkurenco.

Z novimi pravili o ožjih dresih se bo svetovni vrh razširil. Še bolj bo odločala telesna pripravljenost, manj bo blefiranja, razlike bodo manjše. Tekme bodo zelo izenačene in zanimive, odločale bodo malenkosti.

V letošnji sezoni je rekordnih 39 tekem. Kakšno taktiko boste izbrali?

Tekem ne bomo izpuščali. Pred novoletno turnejo bo deset dni časa za trening, upam, da ga bomo izvedli doma v Planici.