Zaključek svetovnega pokala v športnem plezanju v Kranju ne bi mogel biti lepši. Sijajna slovenska športnica Mina Markovič je na finalu pred številčno publiko v dvorani Zlato polje ugnala vso svetovno konkurenco in ubranila lanski naslov skupne zmagovalke v kraljevi plezalni disciplini. Uspeh Slovenk je z včerajšnjim tretjim mestom dopolnila Maja Vidmar, med obe Slovenki pa se je uvrstila Japonka Momoka Oda.

Veliko živčnosti je bilo včeraj čutiti predvsem pri obeh prvih zvezdnicah svetovnega športnega plezanja. Boj med Mino Markovič in Južnokorejko Jain Kim, ki je edina kvalifikacijski smeri in polfinalno preplezala do vrha, je bil vso sezono izjemno zanimiv. Pred Kranjem je imela Ptujčanka, ki bo prihodnji teden preživela četrt stoletja življenja, 33 točk prednosti. Absolventka psihologije v Ljubljani je dosegla isti oprimek kot drugo- in tretjeuvrščena, a je bila boljša v kvalifikacijah in polfinalu ter bila v vodstvu do nastopa Jain Kim, zmagovalke lanske in predlanske kranjske preizkušnje. Južnokorejko je ob plezanju spremljal trenutno največji svetovni hit Gangnam Style, ki ga izvaja njen rojak Psy. Toda tudi južnokorejska vrstnica Mine Markovič je v težki smeri naredila napako, tako da je zmaga ostala v Sloveniji.

V nadaljevanju je Mina Markovič kar trikrat poslušala slovensko himno. Nedeljski zmagi in skupni zmagi v težavnosti je dodala še prvo mesto v kombinaciji, ki je posvečeno najbolj vsestranski športni plezalki na svetu. Spremljanje vseh uspehov je bilo fascinantno, vsi naporni in bleščeči trenutki sezone pa so se odvili v nekaj minutah. To je bil tudi obliž na rane s svetovnega prvenstva v Parizu, ki ga je zaradi poškodbe palca na desni roki izpustila. »Res neverjetno in sanjsko. Presrečen sem, da se je težka odločitev, ko sva z Mino izpustila svetovno prvenstvo v Parizu, izkazala za pravo potezo,« je cvetel od navdušenja trener Roman Krajnik, desna roka uspehov trofejne plezalke Mine Markovič.

»Lepšega zaključka sezone si preprosto ne bi mogla želeti. Že predstavljati bi si ga bilo težko. Da bom kar trikrat slišala Zdravljico, si res nisem mislila. Neverjetno,« je potem ko je odložila tri pokale skupne zmagovalke, navdušeno razlagala Mina Markovič ter v nadaljevanju priznala, da je bila pot do uspeha težja, kot si je predstavljala. »Ko sem vstopila v finalno smer, sem začutila ogromno tremo in pritisk. Nisem pričakovala takšnega. Verjetno je tudi to razlog, da sem naredila nekaj več napak. Ko pa sem v finalu videla plezati Južno Korejko, sem takoj videla, da se tudi ona spopada s podobnimi občutki, kot sem jih občutila sama. Ni plezala sproščeno in suvereno kot ponavadi. Če bi ocenjevala po šolsko, bi rekla, da sem plezala za 3,5 od petih možnih točk.«

»Ne grem še na počitek. Plezala bom še dva tedna, potem pa me čaka zaključek na plezalnih dnevih v Kranju. Čeprav sem ena redkih plezalk, ki je ubranila skupno zmago v svetovnem pokalu v težavnosti, mi motivacije za naprej ne bo zmanjkalo. Vedno je mogoče razširiti svoj spekter znanja, imam rezerve na svetovnih prvenstvih, svetovnih igrah in še bi lahko naštevala. Sezona je bila naporna, saj ni enostavno nastopati tako v težavnosti kot balvanskem plezanju. Toda za takšno pot se odloča vse več plezalk. Konkurenca je vse večja, zato mi veliko pomeni tudi naziv najboljše v kombinaciji. Upam, da bo kombinacija v prihodnjih letih dobila večjo veljavo,« je sklenila športna junakinja minulega tedna Mina Markovič, ki se bo v zimskih mesecih več posvetila študiju psihologije.

Prva izmed dveh Slovenk v finalu je šla v steno Maja Vidmar, zmagovalka tekme v Kranju v letih 2006 in 2007. Škofjeločanka je v polfinalu dosegla šesti rezultat, po svojem finalnem nastopu (nastopila je tretja) pa je prevzela vodstvo. Izkazalo se je, da je poleg Mine Markovič in Momoke Oda plezala najbolje. »Žal mi je za napako, ki sem jo naredila pod vrhom. Imela sem še dovolj moči. Ker sem bila osredotočena na svoje plezanje, nisem preveč slišala pesmi skupine Big Foot Mama, ki sem si jo izbrala med svojim plezanjem. Je bilo pa nemogoče preslišati vedno sijajno publiko,« je pojasnila Maja Vidmar.

Pred ženskim vrhuncem finala svetovnega pokala se je dogajala moška drama. Tekmo je prepričljivo dobil Avstrijec Jakob Schubert, se v skupnem seštevku prebil na tretje mesto, toda najsrečnejši je Kranj zapustil Sači Amma. Japonec je pred finalom v skupnem seštevku svetovnega pokala za Ramonom Julianom Puigblanquejem zaostajal za 19 točk. Katalonec včeraj ni imel svoje dne, saj je zasedel sedmo mesto, Amma pa je bil drugi in se tako veselil skupne zmage v svetovnem pokalu. Japonec je bil prvič v karieri najboljši športni plezalec v težavnosti.

Mina Markovič in Maja Vidmar sta bili osamljeni Slovenki v včerajšnjih finalih najboljših osmih športnih plezalcev in plezalk. Najbližje podvigu je bil Urban Primožič, ki je zasedel 9. mesto. Edini slovenski moški zmagovalec tekme v Kranju Klemen Bečan je bil 14., up slovenskega športnega plezanja Domen Škofic pa je svoj kranjski nastop v soboto ponoči končal na 18. mestu, a bil v skupnem seštevku na 15. mestu najboljši Slovenec.