Ukanc. Nekoč je bil ponos bohinjskega turizma, zdaj pa že dva meseca nima niti najemnika. Za nameček lahko v časopisju zasledimo, da iščejo najemnika za kamp in hotel v Ukancu kar v rubriki »mali oglasi«. Zlatorog je zaprt, prav lahko se zgodi, da bo tako ostalo tudi s hotelom Ski na Voglu in hotelom Bohinj v Ribčevem Lazu. Vsi trije so v lasti podjetij Zmaga Pačnika, ki ima v Bohinju polovico vseh hotelskih postelj.

Zadnji najemnik hotela Zlatorog Lojze Šoster obžaluje, da se ni izšel podjetniški račun ne s kampom ne s hotelom: »Nisem več najemnik in vem samo to, da novega še iščejo. Res je, da so ostale nekatere neporavnane obveznosti, a tudi drugi dolgujejo nam.« Neplačila občini (turistična taksa, komunalni prispevki) naj bi znašala nekaj deset tisoč evrov, a prav mogoče je, da bo šele sodna pot dala odgovor o tem, kaj je za najemnikom kampa in hotela ostalo.

Zaprt je tudi hotel Bohinj (nekdanji Kompas) na elitni lokaciji v Ribčevem Lazu. Poleg njega hotel Jezero z drugim lastnikom dosega odlične rezultate in je okoli 60-odstotno zaseden. »Bojim se, da bodo vsi trije Pačnikovi hoteli to zimo zaprti, ker časa zmanjkuje tudi za morebitne nove najemnike. Medtem se Bohinj uspešno predstavlja v angleškem parlamentu, drugi hoteli dobivajo laskava priznanja in kljub izpadom zaradi zaprtih hotelov bomo turistično leto končali s približno takimi številkami kot lani,« trdi Klemen Langus, ki kot direktor lokalne turistične organizacije ne more verjeti, da se na eni strani trudijo in bojujejo za slehernega gosta, na drugi pa Bohinj postaja simbol za propadajoči hotelski turizem.

Edini Pačnikov hotel, ki je še odprt, je leta 1935 zgrajeni Bellevue. Pačnikovi hoteli z okoli 600 posteljami pomenijo skoraj polovico hotelskih zmogljivosti vsega Bohinja in zato bi črni scenarij pozimi zaprtih hotelov bohinjsko ponudbo zmanjšal za polovico. »Prizadevam si, da vendarle odpremo hotel Ski še to zimo, do konca decembra. V tem času bom zagotovila pridobitev vseh dovoljenj za obratovanje, popravili bomo vodovodno napeljavo, uredili vse potrebno za obratovanje,« trdi Marija Jakelj, ki bo najela Ski hotel, ki je že leta zaprt. Močno pa se razhajajo ocene, ali je to mogoče brez korenitih posegov v objekt, kjer naj bi bila zaradi popokanih cevi poškodovana vsa napeljava. »Tudi jaz še čakam, da grem z obrtnikom pogledat,« je dejala najemnica Jakljeva, ki je zelo nezadovoljna tudi z letošnjo sezono – v hotelu s 60 sobami je namreč v vsem letu prenočilo le okoli tisoč gostov. Čas bo pokazal, ali so napovedi o delovanju Ski hotela izvedljive.