V Javni agenciji za podjetništvo in tuje investicije, ki letos sedmič zapored pripravlja Slovenski forum inovacij (SFI) - uveljavil se je kot osrednji slovenski dogodek, kjer se na enem mestu zberejo inovatorji, predstavniki slovenskega podjetniškega podpornega okolja, vlagatelji, razvojne in raziskovalne ustanove ter zainteresirana javnost - je bilo zadnja dva tedna prav posebej pestro. Z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) so namreč na vrhuncu priprav dvodnevne prireditve sporočili, da foruma sploh ne bo. Ekipa Japtija je po večdnevnem prepričevanju in pojasnjevanju, da je večina sicer letos okleščenega proračuna že porabljenega, pred dnevi dosegla, da SFI bo v zelo okrnjeni podobi in sicer 26. novembra že tradicionalno na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Medtem ko na Japtiju navajajo vrsto razlogov, zakaj je pomembno, da SFI kot stičišče inovatorjev, podjetnikov, vlagateljev in zainteresirane javnosti ostane še naprej kot del mozaika v spodbujanju inovativnosti v državi, pa so bili na MGRT s pojasnili o zapletu pretekle dni dokaj skopi. »... Kljub temu, da je bila dvodnevna organizacija dogodka že v teku, so izvajalci dogodka pokazali veliko razumevanja za nastalo situacijo in smo dosegli skupen dogovor o spremembi koncepta dogodka in ustreznem znižanju sredstev. Odločitev se je izkazala kot pravilna, saj se v tem času srečujemo s katastrofalnimi posledicami poplav v novembru, ki so povzročile veliko škode podjetjem na poplavljenih področjih, tako da se bo del sredstev prvotno namenjen za izvedbo SFI namenilo za blažitev posledic škode po poplavah.«

Na kakšen način in komu bodo dodelili denar, še ni jasno. Za SFI je bilo najprej namenjenih 117 tisoč evrov, zdaj jih lahko porabijo 75 tisoč evrov. Prav tako ni jasno, kako bo s SFI v prihodnje. Z Japtijem, kot poudarja njegov direktor Igor Plestenjak, predstavniki MGRT sploh ne komunicirajo, prav tako jim še ni znano, kaj bo z zaposlenimi na agenciji po 1. januarju 2013, ko je uradno ne bo več, saj bo zaživel SPIRIT, ki je konglomerat agencij TIA, Japti in STO.

Na MGRT pojasnjujejo, da »... si bo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo tudi v naslednjih letih prizadevalo z ustreznimi oblikami podpore spodbujati slovensko inovativnost in inovacije slovenskega gospodarstva. V prihodnje bomo sredstva bolj nišno usmerjali neposredno k inovatorjem.« Kako bodo to izvajali, niso pojasnili.

Sicer pa dr. Matjaž Jurič, predsednik komisije, ki je izbirala finaliste izmed 130 prijavljenih inovacij za sedmi SFI, pojasnil da se kakovost inovacij iz leta v leto izboljšuje. Skoraj tri četrtine prijavljenih inovacij je že v fazi izvedbe, 22 odstotkov pa v fazi prototipne rešitve. Na SFI se bo predstavilo 48 razstavljavcev s svojimi inovativnimi izdelki, storitvami in poslovnimi modeli. Vsak od njih bo imel pet minut časa, da se obiskovalcem predstavi tudi na odprtem odru, kjer bo sicer potekala tudi poldrugo uro dolga okrogla miza. Najboljšim bodo ob koncu foruma podelili priznanja: priznanje za najbolj inovativni poslovni model, za najbolj inovativno storitev, za odličnost uporabnosti ustvarjalnih industrij, za najboljšo inovacijo posameznika in priznanje za najboljšo inovacijo start-up podjetja.

Razveseljivo je, da se je na SFI, ki za obiskovalce ostaja brezplačna prireditve, letos prijavilo tudi 14 dijakov, študentov in mladih raziskovalcev, medtem ko so 55 prijav oddala mikro, mala in srednje velika podjetja, 37 prijav pa so oddali inovatorji posamezniki ali skupine.