Odločitev o letošnji skupni zmagovalki se je prenesla prav v nocojšnji finale v športni dvorani na Zlatem polju v Kranju, ki bo ostal zapisan z zlatimi črkami v zgodovini slovenskega športnega plezanja.

Markovičeva, ki lani prvič osvojila skupni zmagi v težavnosti in kombinaciji, vodstva v skupnem seštevku ni izpustila iz rok vse od začetka sezone, v kateri je na skupno devetih tekmah trikrat zmagala ter skupno sedemkrat stopila na zmagovalni oder. Vendar pa je prav tako odlično tekmovala tudi izzivalka in največja tekmica za krono Južnokorejka Jain Kim, ki je pred zadnjim finalom sezone za Markovičevo v skupnem seštevku zaostajala za 33 točk. V polfinalu se je Kimova, ki je zmagala na zadnjih dveh tekmah v Kranju, prepričljivo zavihtela na sam vrh ter prevzela vodstvo, medtem ko je Markovičeva tik pod vrhom padla na tretje mesto polfinala. Ne glede na nekoliko slabši polfinale od pričakovanega, je Markovičeva v finalu postavila piko na i letošnji sezoni ter zmagoslavje v skupni razvrstitvi svetovnega pokala potrdila z zmago na domači tekmi. Sezono je tako sklenila s 675 točkami, njena izzivalka Kimova pa je vpisala 617 točk. Kimova je bila nazadnje četrta, drugo mesto pa je osvojila Japonka Momoka Oda.

"Fenomenalno. Kaj naj rečem? Trikrat slišana Zdravljica za res sijajen zaključek sezone, v prihodnji sezoni pa nameravam nadaljevati z enako vnemo. Zasluga za uspeh gre moji veliki strasti do plezanja, zahvala pa gre tudi mojemu osebnemu trenerju Romanu Krajniku. S plezanjem, kljub temu, da se nisem dotaknila vrha smeri in sem delala napake ter me je nekoliko zdelala tudi trema, sem bila v tej smeri zadovoljna," je bila po zmagi navdušena Markovičeva, ki je z dobrim nastopom v kranjskem finalu ponovila uspeh kariere ter se veselila druge zaporedne skupne zmage v svetovnem pokalu.

Markovičeva si je sicer že pred kranjsko tekmo zagotovila drugič zapored zmago v skupnem seštevku kombinacije svetovnega pokala, saj je bila prepričljivo najboljša na svetu v dveh disciplinah športnega plezanja težavnosti in balvanih ter je tako zanesljivo najbolj vsestranska športna plezalka na svetu. Vidmarjeva, ki si je v kvalifikacijah z Markovičevo in Kimovo delila prvo mesto, je v polfinalu zasedla sedmo mesto, v finalu pa je izboljšala ta dosežek ter se približala najboljšim in najbolj tehnično dovršenim nastopom v Kranju, ko je v letih 2006 in 2007 zmagala. "Ja, zanesljivo, ste lahko v Kranju spremljali dobro staro Majo. Vsekakor me takšen nastop zelo navdušuje in mi daje dovolj motivacije za prihodnjo sezono, saj še ne razmišljam o slovesu." Vidmarjeva je sezono sklenila na skupno 11. mestu z 275 točkami.

Pri moških je prvič v Kranju zmagal Avstrijec Jakob Schubert, ki se v zelo zahtevnem finalu ni dotaknil vrha smeri. Zadnja tekma je postregla s presenetljivim razpletom v boju za skupnega zmagovalca sezone. Španec Ramon Julian Puigblanque je namreč s ponesrečenim finalom, končal je na komaj sedmem mestu, zapravil skupno zmago. Japonec Sači Ama pa je z drugim mestom vpisal dosežek kariere in se prvič veselil naslova zmagovalca skupnega seštevka svetovnega pokala v težavnosti. Najboljši slovenski dosežek je v Kranju z devetim mestom vpisal Urban Primožič, ki se je uvrstil tik pod osmerico finalistov ter ni ponovil lanskega uspeha, ko je bil v kranjskem finalu peti. Klemen Bečan je tekmo končal na 14. mestu, tihi slovenski favorit Domen Škofic, aktualni svetovni mladinski podprvak in evropski mladinski prvak, je bil 18., Jure Bečan pa 20. Slovenske polfinaliste je sklenila Tina Šušteršič z 22. mestom.

Najboljši dosežek v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti je s 15. mestom vpisal Škofic, Primožič je sezono sklenil na 17. mestu, Klemen Bečan pa na 20. Od skupno 13 Slovencev se je v polfinale prebilo sedem tekmovalcev, kar je lep slovenski ekipni uspeh.

V Kranju so sicer pripravili 17. tekmo svetovnega pokala po vrsti, svetovni pokal v športnem plezanju se bo s finalno tekmo po napovedih sklenil tudi prihodnje leto. Športno plezanje je s težavnostjo v ožjem izboru kandidatov za olimpijske igre, ki bodo leta 2020.