Priporočilo prihaja iz Seula, kjer so se srečali zdravstveni strokovnjaki in iskali načine za uresničevanje Okvirne konvencije Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za nadzor nad tobakom. Strinjali so se, da je ena od poti, ki lahko občutno zmanjša porabo in razširjanje tobaka in tobačnih izdelkov, njihova višja obdavčitev.

Trošarine na tobak bi morale države redno spremljati in njihovo ceno prilagajati oz. zviševati, pravijo strokovnjaki. Pri odločanju bi morale države upoštevati tudi inflacijo in rast prihodkov. "Zvišanje davka na tobak je še posebej pomembno, da mladim preprečimo začetek ali nadaljevanje uporabe tobaka," pravijo.

Ideja o zviševanju davka na tobačne izdelke sicer ni brez nasprotnikov. Kritiki poudarjajo predvsem, da se z zviševanjem davkov razcveti nezakonita trgovina z vsemi njenimi slabimi stranmi.

Je pa poziv strokovnjakov naletel na ugoden odziv nevladnih organizacij. Zveza nevladnih organizacij Framework Convention Alliance je zvišanje trošarin označila za "najbolj neposredno pot za znižanje obsega uporabe tobaka in števila s tem povezanih skoraj šestih milijonov smrtnih primerov letno".

Delegati so sicer v Seulu razpravljali šest dni. Sodelovalo je okoli 800 strokovnjakov iz več kot 140 držav.