Bi kdaj sekljali zelenjavo na pokrovu straniščne školjke? Prepričani smo, da je odgovor ne. Toda morda velja še enkrat razmisliti. Dr. Chuck Gerba, profesor mikrobiologije na Univerzi v Arizoni preučuje, kako se v gospodinjstvih širijo bolezni in prek katerih predmetov to poteka. Z različnih mest v stanovanju je s svojo ekipo vzel vzorce in preveril, koliko bakterij se na njih razvije in kakšne vrste so te bakterije. Še posebej je bil pozoren na fekalne bakterije, kot je denimo E.coli.

V sklopu svoje študije je odkril, da je na straniščni školjki približno 50 bakterij na kvadratni palec (okoli 6,5 kvadratnih centimetrov). ''Gre za eno najbolj čistih stvari, na katere boste naleteli, če gledate na število mikroorganizmov. Ni veliko stvari bolj čistih od straniščne školjke, ko gre za bakterije,'' zatrjuje Gerba.

Kuhinjski pripomočki daleč najbolj umazani ...

Toda pri drugih predmetih v gospodinjstvu bi morali biti bolj zaskrbljeni, dodaja. ''Navadno je na navadni rezalni deski do 200-krat več bakterij kot na pokrovu straniščne školjke,'' opozarja. Bakterije v kuhinjo pridejo prek surovega mesa oz. živalske drobovine, od koder sicer izvirajo fekalne bakterije.

Gerba razlaga, da ne bi ravno priporočal rezljanja zelenjave na straniščni školjki, meni pa, da bi morali pri čiščenju rezalni deski morali nameniti ravno toliko pozornosti kot straniščni školjki. ''Umazanije s straniščne školjke se tako bojimo, da jo redno in prizadevneje čistimo, tako da bi se morda morali tega držati tudi pri rezalnih deskah,'' razmišlja.

Toda najbolj umazan predmet v naših domovih so pravzaprav kuhinjske spužve in krpe. Kot pravi Gerba, je na spužvah okoli 10 milijonov bakterij na kvadratni palec, približno milijon pa jih je na isti površini kuhinjske krpe. Z drugimi besedami – spužva je približno 200.000-krat bolj umazana kot sedež straniščne školjke, kuhinjska krpa pa okoli 20.000-krat.

Ne smemo zanemariti naših telefonov in pisarniških pripomočkov

Slabo je tudi s telefoni. ''Veliko ljudi se ne zaveda, da so v stiku z ogromno bakterijami vsakič, ko govorijo po telefonu, saj jih nikoli ne čistijo. Povprečna delovna miza pa ima na svoji površini približno 400-krat več bakterij kot sedež straniščne školjke,'' je za BBC še povedal Gerba.

Nekaterim stvarem v naših gospodinjstvih moramo torej pri čiščenju posvetiti malo več pozornosti – če se bomo pri čiščenju potrudili tako kot pri naših straniščih, bodo naše predstave držale. Straniščna školjka bo tako vendarle lahko postala najbolj umazano mesto v stanovanju.