Borut je imel za seboj televizijo v vseh njenih dimenzijah. Najprej so ga spremljale ob vseh njegovih dokazih, da mu nobeno delo ni tuje ali pod častjo, kar pomeni, da bo tako z levo roko lahko opravljal tudi predsedniško funkcijo. Racionalno gledano je polagati asfalt ali pakirati nogavice zagotovo težje kot sedeti v predsedniški palači in se nasmihati fotoaparatom in kameram. Borut je televizijam pomagal tako, da so imele ves čas štof za nas bedake pred ekrani. In obenem govoril, govoril, govoril, govoril o vsem, kar je zanimalo briljantne novinarje, ki največkrat pridejo do vprašanj: kako se počutite, kako komentirate in kaj menite.

Borut nam je pihal na dušo s svojo vztrajnostjo. Potem ko je izgubil volitve, mesto predsednika vlade, tekmo za šefa državnega zbora in na koncu še mesto šefa stranke, se je vrnil kot zmagovalec. Televizijski gledalci imamo radi luzerje. Navijamo za tiste, ki resda ne znajo, resda o mnogih stvareh nimajo pojma in se zapletajo v protislovja, ampak s pokončno hrbtenico stopajo naprej. Ta pozicija totalnega odpisanca, ki se ne preda, nam je blizu. V njej se prepoznamo posebno zdaj, ko nimamo nobenih oprijemljivih sider za spodoben jutri. Borut nam daje zgled, ki inspirira. Ko bomo najbolj v depresiji, moramo le verjeti, da lahko zmagamo.

Vsi pred ekrani imamo radi strasti. In Borut nam jih je serviral lepo dozo. Strast do politike, brez katere mu ni več živeti, je prešla že v fanatizem. Fanatično poudarjanje, da si pripravljen za svoje politične nazore tudi simbolno umreti, mora imeti materialne rezultate. Nobenega ziheraštva, ampak le do roba pregnane emocije.

Gledalci tudi radi vidimo, da se popravijo krivice za nazaj. Da dobri junaki, ki se žrtvujejo, na koncu dobijo zadoščenje. Ko se je Borut pred petimi leti žrtvoval za stranko in ni šel v predsedniški boj, v katerem bi gladko zmagal, je bil njegov nasmeh kisel. Prepustiti zmago neznanemu Danilu ni bilo lahko. In zdaj se je vse skupaj vrnilo z obrestmi vred. Borut je dobil tisto, kar je moral na željo drugih žrtvovati pred petimi leti.

Z Borutom čaka Slovenijo svetla prihodnost. Pozabite na gospodarstvo, mala podjetja, svetilnike in silicijeve doline. Naš izvozni artikel je le še znanje. Know how, kako se iz poraženca spremeniti v zmagovalca. Ves svet se bo lahko pri nas učil, kako izgubiti volitve in potem postati predsednik vlade. Kako postati predsednik države s stahanovsko zagnanostjo udarnika. Borutov primer bodo lahko predavali politični analitiki na vseh vidnih univerzah sveta. Naslov bo preprost: od poraza do poraza do končne zmage.

V očeh svetovne javnosti bomo predrzna nacija. Tako kot nam oglašujejo novo Planet TV s hitrimi in drznimi novicami. Ne vem sicer, kaj so drzne novice, vem pa, da so me v sredo navdušili s predrznostjo najvišjega kalibra. V oddaji Danes je novinar brskal po smeteh in ugotovil, da mečemo stran še užitno hrano. Rešitev so smeti. Za lačne in tiste, ki se politično znajdejo na smetišču zgodovine…