Edina razlaga, ki je ostala, je bila, da se – Adolf Hitler obrača v grobu.

Kot da ni dovolj, da za nemško nogometno reprezentanco danes igrajo črnci in Poljaki ter so tekme znamenitega mannschafta videti kot odmor za kosilo na kakem berlinskem gradbišču, da v Nemčiji živi štiri milijone Turkov in sta na tekmi med Nemčijo in Turčijo pred nekaj leti dve tretjini gledalcev na olimpijskem stadionu v Berlinu navijali za Turčijo, da je nemška kanclerka pred nekaj meseci javno izjavila, da je islam del nemške kulture, in da je letos spomladi Jud postal župan Frankfurta, črnec pa župan Mauerja v Baden-Württembergu.

Kot da ni dovolj, da je v slavnem Berlinu na največji Paradi ponosa junija letos paradiralo pol milijona homoseksualcev, da po najnovejših podatkih zveznega urada za statistiko iz Wiesbadna ošabni Nemci danes popijejo več ustekleničene vode kot tradicionalnega piva. Navsezadnje, kot da ni dovolj, da velika Nemčija drsi v socializem in nacionalizira multinacionalne banke, da postaja socialistična tudi do včeraj močna in superiorna industrija, tako da je bavarski ponos BMW, sinonim za nemško tehnološko premoč in zanesljivost, zaradi okvare na akumulatorju pred kratkim umaknil s trga skoraj milijon avtomobilov in pol.

Kot da ni dovolj vse to, sta na koncu z enim udarcem padla tudi zadnja dva germanska zgodovinska mita – slavna protestantska varčnost in še bolj slavna nemška militaristična moškost. Zvezno revizijsko sodišče je v torek namreč objavilo šokantno poročilo o porabi davkoplačevalskega denarja, ki med drugim vsebuje tudi odstavek o stroških obrambnega ministrstva pri gradnji tovarne kozmetičnih preparatov za potrebe nemških oboroženih sil. Kar dvajset milijonov evrov je porabil slavni Bundeswehr za zagon proizvodnje balzama za ustnice, losjona za kožo, mleka za sončenje, sirupa za grlo, razpršil proti komarjem in drugih nujno potrebnih drobnarij iz toaletne torbice modernega nemškega vojaka.

Pri tem ni jasno, kaj je bolj smešno: nemška vojska, ki poleg orožja in streliva v skladiščih prevzema tudi vlažilne kreme za suho in občutljivo kožo, ali kritiki, ki jo obtožujejo zaradi tega, ker proizvaja moško kozmetiko, namesto da bi jo ceneje nabavila v trgovinah. Na koncu je celo porazen podatek, da kar devetdeset odstotkov kozmetičnih preparatov, izdelanih za Bundeswehr, konča v smetnjakih, videti kot obupan poskus, da bi se rešilo ugled nemškega vojaka. Več dni, kot pravim, berlinske komunalne službe torej niso mogle ugotoviti, kaj tako smrdi in škriplje, in edina racionalna razlaga je bila, da se zaradi novice o kozmetični liniji v Bundeswehru Hitler obrača v grobu.

Čeprav, če bi imel pamet, kakršne revež sicer ni imel preveč, bi se zgodovina dvajsetega stoletja drugače pisala.

Wehrmacht ne bi zmrzoval v Rusiji, če bi imel balzam za ustnice, sirup proti kašlju in losjon za kožo, tudi Rommlu se ne bi zataknilo v afriški puščavi, če bi imela njegova vojska razpršila proti insektom, vlažilne kreme in mleko za sončenje.

In ko je bila tako edina razlaga za nenavadne zvoke in vonjave iz berlinskega podzemlja, ki je ostala, ta, da se firer obrača v grobu zaradi konca zgodovinskega mita o nemški vojaški, športni, industrijski in tehnološki superiornosti, so odkrili, da gre na koncu vendarle za – podzemno železnico.

Kot da namreč ni dovolj, da se je berlinski metro pred kratkim po zgledu gizdalinov s pariške podzemne železnice odločil, da bo uvedel osvežilec zraka v predorih in na postajališčih, se je tudi nemški industrijski gigant Siemens AG letos prvič v zgodovini odločil, da bo dele za železniške vagone uvozil iz – Kitajske.

Sic transit gloria Germaniae!

Moja pokojna babica je v takšnih primerih običajno rekla: »To je konec sveta.« In svet je v resnici znorel in prišel do svojega konca, nič ni tako, kot je bilo nekoč, ko so ljudje poznali nekakšen red in ureditev. Nekdo je nekje to že opazil, ameriški predsednik je črnec, najboljši igralec golfa je črnec, najboljši raperji in poklicni boksarji belci, Angleži izvažajo honde na Japonsko, Američani prodajajo vino Francozom, Izraelci izzivajo svetovno vojno, Nemci pa se nočejo vojskovati.

Medtem ko so se vse druge Natove članice polomile zaradi uvajanja demokracije in človekovih pravic od Afganistana do Libije, medtem ko izraelski premier javno načrtuje jedrski napad na iranske jedrske naprave, se plečati nemški mladeniči še naprej ne premaknejo iz svojih vojašnic in izvajajo svoj vsakodnevni ritual – jutranji wellness & spa, tuširanje, šamponiranje, sušenje s fenom in nanašanje gela na lase, mazanje z losjonom, mlekom in kremo, nato pedikura, manikira, nega obraza in vratu, na koncu pa masaža z eteričnim oljem iz Bundeswehrove kozmetične linije za sodobnega vojaka.

Moja pokojna babica bi rekla: »To je konec sveta.«

Ni se zaman vse življenje bala Nemcev.