»Hrvaška je svobodna, naši vitezi znova jezdijo,« je na družbenem omrežju zapisal hrvaški junak belih strmin Ivica Kostelić. Veselja ni skrival niti nogometni selektor naših južnih sosedov Igor Štimac, ki je z velikimi tiskanimi črkami na družbenem omrežju zapisal: »Hrvaška je končno svobodna. Naši heroji dobrodošli doma!“

Dan pred izrekom sodbe so na Hrvaškem potekale številne maše za generala, organizirano pa je bilo tudi javno bedenje. Med tistimi, ki je bedel in čakal na razsodbo, je bil tudi novopečeni hrvaški nogometni reprezentant, sicer pa v Braziliji rojeni Sammir. Igralec Dinama je nekaj minut pred polnočjo na svoj profil zapisal: »Čeprav nisem rojen na Hrvaškem, so moje misli in upi z generaloma Gotovino in Markačem. Upam in si želim, da bosta jutri ponovno z vajinima družinama, prijatelji in someščani.« Po oprostilni sodbi pa je na družbeno omrežje z velikimi tiskanimi črkami evforično zapisal »Svoboda!«.

Tudi Sammirjev reprezentančni kolega Dejan Lovren je bil nad odločitvijo haaškega sodišča več kot navdušen. »Končno sta svobodna! Ponosen sem nanju in na vse, ki so dali življenje za Hrvaško! Bravo!«

Odločitev sodišča pozdravili tudi Dinamo, Hajduk in HNS

Prav posebno slavje pa v soboto načrtujejo pri zagrebškem Dinamu, ki se bo jutri na maksimirskem stadionu pomeril z nogometnim klubom iz rojstnega kraja Gotovine, Zadra. V klubu obljubljajo, da bodo pred tekmo počastili tako Gotovino kot Markača.

»Po vsakem odhodu sledi vrnitev. Ljudje odidejo zato, da se vrnejo. Ta misel je bila ustvarjena prav za takšne trenutke, kakršen je današnji. Naši heroji so zdaj spet z nami, na svojih rodnih tleh. GNK Dinamo se pridružuje celotni 'lepi naši', ki se v teh trenutkih iskreno in glasno veseli osvoboditve hrvaških generalov Anteja Gotovine in Mladena Markača,« so na svoji spletni strani zapisali pri hrvaškem nogometnem prvaku iz Zagreba.

S fotomontažo polnega stadiona Poljud ter fotografijo Gotovine se je čestitkam pridružil tudi splitski Hajduk, medtem, ko so pri Hrvaški nogometni zvezi (HNS) oba generala povabili na naslednjo reprezentančno tekmo, ki bo, zanimivo, ravno proti Srbiji.

Generala odpirata vrata hrvaških stadionov

Kmalu po novici iz Haaga je združenje hrvaških prvoligašev sprožilo iniciativo, imenovano “Odprta vrata stadionov“, s katero pozivajo, da bi bil v čast generaloma za vse obiskovalce omogočen prost vstop na vse tekme 16. kroga 1. hrvaške lige, ki bodo na sporedu ta konec tedna.

Prvi se je pozitivno že odzval Dinamo, ki bo jutri gostil nogometaše iz Zadra, kraja, ki ga ima za svoj drugi dom Ante Gotovina, ki je bil sicer rojen v bližnjih Pakoštanah. Vrata stadiona Maksimir bodo odprta za vse obiskovalce.