»Pogoji, kakršne sem imela v dosedanji nemški ekipi Felt Otztal X-Bionic, so s prihodom novih ljudi pri glavnih sponzorjih postali nesprejemljivi. Tudi pri opremljevalcu Felt, kar se je še pred dnevi zdelo, da bo ta možnost ostala. Z Robertom sva že prej nekako razmišljala, da narediva svojo ekipo, čeprav so druge ponudbe iz tujine še bile. Ob pogovorih z Mohorjem Vrhovnikom, ki vodi Calcit, pa smo našli sprejemljive pogoje skupnega sodelovanja,« je razlagala Klemenčičeva prehod v kamniški klub, v nedeljo znova proglašen za najuspešnejši v Sloveniji.

Dvaintridesetletna gorska kolesarka, 15. na najnovejši lestvici UCI, pravi, da s tem po tekmovalni plati ne bo prav nič izgubila. Osrednji cilj bo ostal svetovni pokal, kjer je bila letos dvakrat peta. Manjkajo le stopničke. Olimpijski kros je sicer zelo individualna disciplina, ki omogoča ozke osebne projekte. »Razlika je le ta, da ne bo več toliko mednarodnih dirk v Nemčiji in dlje, kar že doslej zaradi poti po 800 kilometrov in več ni bila dobra plat. Pač pa bližje, v Italiji in Avstriji. Z Robertom pa imava tudi toliko stikov, da ne bo težko dobiti opremo. Mimogrede, Shimano bo ostal sponzor,« navaja podrobnosti.

Blaža, ki živi v Mengšu, želi pomagati tudi pri vadbi mladih, predvsem deklic. Kot je že omenila, bo zanjo dobra plat tudi večja prisotnost trenerja in osebnega partnerja Roberta Pintariča, ki je imel v dosedanjem klubu širok spekter trenersko-organizacijskih obveznosti. Pintarič, tudi selektor reprezentance, kot trener skrbi za kar nekaj slovenskih kolesarjev. Tudi za najperspektivnejša »bikerja«, mlajšega člana Urbana Ferenčaka in mladinca Gregorja Kranjca.

»Prihod Blaže prinaša samo pozitivne plati,« je prepričan Mohor Vrhovnik, ki je kljub mladosti pred mesecem po dobi vršilca dolžnosti dobil popoln mandat kot predsednik odbora za gorsko kolesarstvo. »Z mladimi kolesarji smo že letos nastopali na najvišji ravni, tudi svetovnih pokalih, tako da se to ujema z dosedanjo klubsko strategijo. Gre za sinergijo. Z Blažo bomo hkrati dobili toliko publicitete, kot je sicer ne moremo z nobeno drugo klubsko akcijo, pa imamo 75 kolesarjev z licenco, po čimer smo v vrhu med vsemi kolesarskimi klubi. In mlade kolesarke na Blažo gledajo kot na boginjo. Če pa ima še sama željo, da jih vpelje v šport, še toliko lepše. Blaža bo imela po drugi plati svoj program in veliko svobode glede preostalih posebnosti, kot so sponzorji,« model sodelovanja, ki je v obdobju »krize« kot sončni žarek skozi oblake, opiše Vrhovnik.

Blaža Klemenčič, ki sodi med ducat vodilnih v svoji panogi v svetu in po tej plati sodi v šopek slovenskih športnic, očitno želi pokazati, da je možno uspešno delati s slovensko podporo. Zanimivo, da se bo v letu 2013 v največje tuje klube selila cela vrsta cestnih kolesarjev. Ob tem so kar trije, Luka Mezgec (Argos Shimano), Robert Vrečer in Jure Kocjan (oba Euskatel), svojo športno pot začeli na gorskem kolesu, v krosu. A so vsi zamenjali kolo in podlago, ko so videli, da blatne kolesnice niso omogočale razcveta. Glede na specifičnost panog druge možnosti predora med elitno sceno niso imeli. Vendar je tudi to signal mladim, da je s trdim delom in vztrajanjem mogoče uspeti.