Jubilejna stota sezona Davisovega pokala, najbolj množičnega ekipnega tekmovanja na svetu, ki se ga je letos udeležilo 123 držav, bo vrhunec doživela v O2 areni v Pragi. Isti ekipi sta se nazadnje srečali pred tremi leti v finalu v Barceloni, kjer je Španija gladko zmagala s 5:0.

Španija je osvojila tri od zadnjih štirih Davisovih pokalov, s čimer je postala najuspešnejša reprezentanca 21. stoletja, Čehi pa imajo v svojih vitrinah eno lovoriko, in sicer iz leta 1980, ko sta Ivan Lendl in Tomaš Šmid v Pragi premagala Italijo s 4:1.

Čeprav so Čehi izgubili zadnje tri dvoboje s Španijo, pa so v finalu v rahli prednosti, saj za Španijo ne bo nastopil Rafael Nadal, ki je bil v preteklih sezonah ključna figura kapetana Alexa Corretje, hkrati pa zgodovina pravi, da je v zadnjih šestih sezonah le ena država osvojila Davisov pokal kot gost. A to je bila prav Španija 2008 v Argentini.

V odsotnosti Nadala bodo Španijo zastopali David Ferrer, Nicolas Almagro, Marcel Granollers in Marc Lopez, na drugi strani pa bodo Tomaš Berdych, Radek Štepanek, Lukaš Rosol in Ivo Mlinar.