V raziskavo, ki so jo izvedli znanstveniki z oxfordske in bristolske univerze, je bilo vključenih 4000 otrok. Prejšnje raziskave niso dale jasnih rezultatov, kako zmerno pitje alkohola vpliva na inteligenčni količnik otrok. Težava naj bi tičala v tem, da je bilo rezultate težko ločiti od drugih faktorjev, med drugim starosti matere in njene izobrazbe. V nedavni raziskavi so se znanstveniki osredotočili na genske spremembe, ki niso povezane s socialnimi vplivi in okoljem.

Rezultati raziskave, objavljene v glasilu PLOS One, so pokazali, da so štiri variacije genov, vključenih v prebavljanje alkohola, povezane z nižjim inteligenčnim količnikom pri otrocih, starih osem let. V povprečju je bil inteligenčni količnik tistih otrok, čigar mame so v nosečnosti uživale alkohol, za dve točki nižji kot pri drugih. Prizadeti so bili predvsem tisti otroci, pri katerih so našli variacije genov.

Pri tem so se raziskovalci osredotočili samo na ženske, ki so pile alkohol med nosečnostjo, in ne tudi tiste, ki so abstinirale. Raziskovalci so sporočili, da čeprav niso uspeli dokazati neposrednega vpliva, so prepričani, da izpostavljenost alkoholu v maternici vpliva na inteligenčni količnik otrok.

Izogibanje alkoholu zdravniki sicer priporočajo že kar nekaj let, čeprav je britanska zdravnica za prenatalno medicino Clare Tower poudarila, da naj ženske, ki samo občasno spijejo kaj alkohola, ne bodo zaskrbljene.